Klopsiki
z mięsa drobiowego z bogatym wnętrzem są ciekawą odmianą
klasycznych pulpetów. Pieczarka schowana w środku klopsika jest
miłą niespodzianką i smacznym przełamaniem smaku mięsa.
500g mięsa mielonego drobiowego
jajko
4 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
majeranek, sól, czarny pieprz
3 łyżki masła klarowanego
10-15 szt małych pieczarek
Wykonanie:
Pieczarki opłukujemy. Na patelni
rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przesmażmy pieczarki
doprawiając sola i czarnym pieprzem.
Mięso łączymy z bułka tartą,
jajkiem, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami do uzyskania
jednolitej masy. Z masy odrywamy małe kawałki rozpłaszczamy
dłonią i kładziemy na środku pieczarkę. Formujemy okrągłą
kulkę z pieczarka w środku. Pozostałe masło klarowane rozgrzewamy
i smażymy klopsy na złoto ze wszystkich stron. Serwujemy z
dodatkiem ziemniaków/ryżu i surówki.
Bardzo fajnie się prezentuje po przecięciu :)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie
OdpowiedzUsuń------------------------------
http://bit.ly/2eq3TuE