Jeśli
lubicie konfitury wiśniowe i czekoladę. Koniecznie musicie
spróbować czekowiśni. Słodka, czekoladowa z aromatem migdałowego
amaretto. Najlepsza do wyjadania łyżeczka prosto ze słoika.
Proponuje od razu zrobić podwójna porcję… i tak szybko zniknie
Składniki:
1kg
wiśni
300g cukru
100g czekolady mlecznej lub gorzkiej
2-3 łyżki amaretto
300g cukru
100g czekolady mlecznej lub gorzkiej
2-3 łyżki amaretto
Sposób
przygotowania:
Wiśnie
umyć i wydrylować. Włożyć do garnka o grubym dnia i na bardzo
małym ogniu gotować z cukrem i amaretto aż się zredukuje si
uzyska pożądana konsystencję. Zajmie to w zależności od mocy
grzania i naszych preferencji 1-1,5h. Pod koniec gotowania dodajemy
pokruszona czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka
minut aż całość dokładnie się połączy a czekolada roztopi.
Gorącą
konfiturę wlewamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy
przez 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem.
Pyszna jest taka czekowiśnia. Zrobiłam kiedyś parę słoików i rozeszły się w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńMój synek uwielbia!
OdpowiedzUsuńSuper ciekawe informacje
OdpowiedzUsuń