piątek, 8 lipca 2016

Pieguski

Super łatwe i super pyszne. Sklepowe pieguski zna każdy. Polecam przygotować te pyszne ciasteczka z czekoladą i orzechami w domu. Robi się je szybko i równie szybko znikają. Przepis Doroty Świątkowskiej.



Składniki:

 

250 g masła
3/4 szklanki drobnego cukru
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady
1 szklanka grubo posiekanych orzechów

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Masło i drobny cukier utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko dokładnie połączyć składniki a następnie dodawać kolejno mąkę, sodę i sól i dokładnie zmiksować. Do masy dodać orzechy i czekoladę, zmiksować do połączenia składników.

Z masy robić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć dłonią, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Piec około 10 - 15 minut.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly