Ta sałatka to
świetny pomysł na przyjęcia ale też obiad do pracy. Stanowi
zbilansowany posiłek ze złożonymi węglowodanami z ryżu, zdrowymi
tłuszczami omega z orzechów i świeżymi warzywami.
2 szklanki
zielonego groszku (świeży lub mrożony)
200g ryżu (u mnie brązowy ale może być
również biały)
jabłko
szklanka orzechów włoskich
100g żółtego sera
4 jajka
4 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy na półmiękko w osolonym
wrzątku. Odcedzamy.
W osobnym garnku z dodatkiem soli i
łyżeczki cukru gotujemy groszek (około 6-7 minut).
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy.
Orzechy grubo siekamy. Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę
razem z jajkami żółtym serem.
W dużej salaterce łączymy ryż,
groszek, jajka, ser, jabłko i orzechy. Dodajemy majonezu lub
greckiego jogurtu do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy
do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
ale ładnie wygląda ta sałatka
OdpowiedzUsuń----------------------------------------------
http://bit.ly/2eq3TuE