Przepis na ta kapustę przywiozła moja
mama z Niemiec. W południowych rejonach kraju naszych sąsiadów ten
przepis jest bardzo popularny. Połączenie kwaśnego agrestu z młoda
kapusta i wiosennym koperkiem jest może nieco dziwne ale doprawdy
wyborne.
duża główka młodej kapusty
pęczek koperku
2 łyżki masła
2 szklanki agrestu
sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. W
dużym garnku rozgrzewamy masło i przesmażamy kapustę wraz z
posiekanym koperkiem.
Agrest myjemy i obieramy z szypułek.
Dodajemy do kapusty i przesmażamy jeszcze kilka minut od czasu do
czasu mieszając. Podlewamy niewielka ilością wody (opcjonalnie
bulionu) i gotujemy aż kapusta zmięknie. Doprawiamy do smaku solą
i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz