Placek jest przepyszny... puszysty i
wilgotny. Doskonale smakuje z owocami kwaśnymi np. rabarbarem,
agrestem, kwaśnymi jabłkami. Można go dowolnie modyfikować
wykorzystując dostępne aktualnie owoce. Jest bardzo łatwy i szybki
w przygotowaniu. Gwarantuje, że bardzo szybko zniknie ze stołu :)
Składniki:
20 dkg masła
25 dkg cukru pudru
15g cukru waniliowego
4 jajka
320g mąki
80g budyniu śmietankowego
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka octu winnego lub spirytusowego
ok. 0,5 kg owocu
opcjonalnie kruszanka:
2 łyżki masła
2-3 łyżki cukru
płatki owsiane
Sposób przygotowania:
Masło roztopić i utrzeć z cukrem i z
cukrem waniliowym do białości. Dodać po kolei żółtka ucierając
na puch. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem
a na końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wylać
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać owoce ściśle
obok siebie lekko wciskając w ciasto.
Opcjonalnie posypać kruszonką. Masło
ugnieść z cukrem i płatkami owsianymi do otrzymania konsystencji
mokrego piesku. Posypać wierzch ciasta. Piec ~50min. w temp. 180
stopni do tzw. „suchego patyczka”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz