piątek, 15 lipca 2016

Placek z agrestem

Placek jest przepyszny... puszysty i wilgotny. Doskonale smakuje z owocami kwaśnymi np. rabarbarem, agrestem, kwaśnymi jabłkami. Można go dowolnie modyfikować wykorzystując dostępne aktualnie owoce. Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Gwarantuje, że bardzo szybko zniknie ze stołu :)



Składniki:
(na blachę o wymiarach 25cm x 25cm)

 

20 dkg masła
25 dkg cukru pudru
15g cukru waniliowego
4 jajka
320g mąki
80g budyniu śmietankowego
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka octu winnego lub spirytusowego
ok. 0,5 kg owocu

opcjonalnie kruszanka:
2 łyżki masła
2-3 łyżki cukru
płatki owsiane

Sposób przygotowania:


Masło roztopić i utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym do białości. Dodać po kolei żółtka ucierając na puch. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem a na końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać owoce ściśle obok siebie lekko wciskając w ciasto.

Opcjonalnie posypać kruszonką. Masło ugnieść z cukrem i płatkami owsianymi do otrzymania konsystencji mokrego piesku. Posypać wierzch ciasta. Piec ~50min. w temp. 180 stopni do tzw. „suchego patyczka”.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly