Soczyste
mięso, delikatna słodycz buraczków, chrupiące orzechy a wszystko
to ukryte pod złocistym ciastem francuskim.
pierś
z indyka
2-3 średnie buraki (można użyć więcej i spożytkować buraczki pozostałe po faszerowaniu jako smaczną jarzynkę)
dwie garści obranych orzechów włoskich (około 30 szt.)
opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki masła
3/4 szklanki pełnego mleka
olej do smażenia
łyżeczka cukru
sól, zioła prowansalskie,
pieprz ziarnisty, 2-3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
żółtko do posmarowania ciasta
mak do posypania
do dekoracji:
świeże liście laurowe
2-3 średnie buraki (można użyć więcej i spożytkować buraczki pozostałe po faszerowaniu jako smaczną jarzynkę)
dwie garści obranych orzechów włoskich (około 30 szt.)
opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki masła
3/4 szklanki pełnego mleka
olej do smażenia
łyżeczka cukru
sól, zioła prowansalskie,
pieprz ziarnisty, 2-3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
żółtko do posmarowania ciasta
mak do posypania
do dekoracji:
świeże liście laurowe
Sposób
przygotowania:
Buraczki
myjemy, obieramy (najlepiej w rękawiczkach) i ocieramy na tarce na
wiórki. Roztapiamy masło i podsmażamy na nim buraczki doprawione
solą i pieprzem i cukrem. Podlewamy mlekiem i dusimy na małym ogniu
przez 10 minut. Studzimy.
Indyka
myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i delikatnie wycinamy w nim
kieszonkę na farsz. Pierś indyczą faszerujemy buraczkami dość
ścisłe. Doprawiamy sola i ziołami prowansalskimi. Obsmażamy z obu
stron na złoto na rozgrzanym oleju. Podlewamy niewielka ilością
wody. Dodajemy ziele angielski, liść laurowy i pieprz ziarnisty.
Dusimy pod przykryciem przez 15 minut w razie potrzeby podlewając
jeszcze odrobina wody. Studzimy.
Rozwijamy
ciasto francuskie. Pierś indyczą układamy pośrodku ciasta wzdłuż
dłuższego boku. posypujemy obficie ćwiartkami orzechów włoskich
i zawijamy. Cisto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy makiem.
Pieczemy w 220 stopniach C przez 15 minut.
Super przepis, ciekawe połączenie z tym burakiem.
OdpowiedzUsuń