Dziś na pyszną, niezobowiązującą
przekąskę proponuję szparagi z szynką i serem zapieczone w
cieście francuskim.
Póki jeszcze szparagi są dostępne wypróbujcie ten mega prosty przepis. Jeśli nie zdążycie następna szansa dopiero za rok.
Składniki:
Płat
ciasta francuskiego
Kilka
plasterków szynki parmeńskiej (ew. chudego boczku)
50g
sera żółtego w plasterkach
Pęczek
białych szparagów
Sól,
cukier
Jajko
czarnuszka
do posypania
Sposób
przygotowania:
Szparagi
umyć, obrać i związać białą nitką. Gotować w wodzie z
dodatkiem soli i cukru.
Ciasto
rozwijamy i dzielimy na 9 prostokątów. Na każdy nakładamy
plasterek szynki i żółtego sera oraz szparagi. Zawijamy w ciasto
tworząc rulonik. Układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia łączeniem do dołu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i
posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 210 stopniach C prze około 14
minut do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz