środa, 22 czerwca 2016

Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i pomidorkami

Połączenie szpinaku z jakiem to klasyka gatunku. Podkręcona smakiem słodkich pomidorków koktajlowych tworzy zdrową, wiosenną sałatkę na lekki posiłek.







Składniki:

(na jedna dużą porcję)

duża garść świeżego szpinaku

jajko

5-6 pomidorków koktajlowych

świeża kolendra

garść orzechów włoskich

2 łyżeczki nasion słonecznika

2 łyżki kremu balsamico

łyżka miodu

łyżka oliwy z oliwek

sól, czarny pieprz



Sposób przygotowania:



Szpinak dokładnie myjemy na sitku.

Jajo gotujemy na twardo w wodzie z dokiem octu (aby nie pękało). Studzimy.

Na talerzu układamy szpinak a na nim przekrojone w ćwiartki jajko oraz połówki pomidorków koktajlowych.

Do małego słoiczka dodajemy balsamico, oliwę z oliwek, miód oraz sól i pieprz. Dokładnie wstrząsamy zawartość aż połączy się w jednolity dressing i polewamy sałatkę. Całość posypujemy listami, świeżej kolendry, orzechami włoskimi i nasionami słonecznika.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly