Połączenie
szpinaku z jakiem to klasyka gatunku. Podkręcona smakiem słodkich
pomidorków koktajlowych tworzy zdrową, wiosenną sałatkę na lekki
posiłek.
Składniki:
(na
jedna dużą porcję)
duża
garść świeżego szpinaku
jajko
5-6
pomidorków koktajlowych
świeża
kolendra
garść
orzechów włoskich
2
łyżeczki nasion słonecznika
2
łyżki kremu balsamico
łyżka
miodu
łyżka
oliwy z oliwek
sól,
czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
Szpinak
dokładnie myjemy na sitku.
Jajo
gotujemy na twardo w wodzie z dokiem octu (aby nie pękało).
Studzimy.
Na
talerzu układamy szpinak a na nim przekrojone w ćwiartki jajko oraz
połówki pomidorków koktajlowych.
Do
małego słoiczka dodajemy balsamico, oliwę z oliwek, miód oraz sól
i pieprz. Dokładnie wstrząsamy zawartość aż połączy się w
jednolity dressing i polewamy sałatkę. Całość posypujemy
listami, świeżej kolendry, orzechami włoskimi i nasionami
słonecznika.
Idealna sezonowa kolacja.
OdpowiedzUsuń