Omlet
obok jajecznicy i jajek gotowanych to bodaj najpopularniejsze danie
śniadaniowe. Jego niepodważalnym walorem jest fakt, ze możemy
dowolnie komponować jego smak wybierając ulubione składniki.
Połączenie hiszpańskiej wyrazistej kiełbasy chorizo, cebulki i
czerwonej papryki jest po prostu obłędne.
Składniki:
5
kawałków suszonych pomidorów + oliwa
3
jajka
1/3
strąka czerwonej papryki
½
średniej białej cebuli
½
małej cukinii
około
100g kiełbasy chorizo
łyżka
mąki
łyżka
mleka
sól,
czarny pieprz, oregano
Sposób
przygotowania:
Na
średniej wielkości patelni rozgrzewamy nieco oliwy spod suszonych
pomidorów. Cebule siekamy w półplasterki i szklimy na oleju.
Dodajemy posiekane w kostkę chorizo, cukinię i paprykę. Kiedy
warzywa zmiękną dodajemy posiekane kawałki suszonych pomidorów.
Żółtka
jajek mieszamy z łyżką mąki i łyżką mleka. Białka ubijamy na
puszystą pianę. Białka i żółtka łączymy ze sobą i powstałą
mieszanką zalewamy warzywa i chorizo.
Gotujemy
na małym ogniu do czasu aż większa część omletu się zetnie a
spód będzie złoty. Patelnię przykrywamy dużym talerzem i bardzo
szybkim ruchem obracamy do góry dnem. Następnie omlet zsuwamy z
talerza z powrotem na patelnie i trzymamy na ogniu jeszcze chwilę do
ścięcia omletu z drugiej strony. Serwujemy z pieczywem posypane
świeżymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz