Placki
tortilli są bardzo wdzięcznym materiałem, z którego możemy
przygotować zarówno przystawki, jak i danie główne a nawet
śniadanie.
Pełnoziarniste
placki zestawione z jajecznicą ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
stanową pyszne i pełnowartościowe śniadanie.
Składniki:
(na
jedna dużą porcję)
placek
pełnoziarnistej tortilli
łyżka
masła
łyżka
oliwy z oliwek
małe
cebula
2
jajka
duża
garść świeżego szpinaku
kilka
kawałków suszonych pomidorów
sól,
czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
Na
patelni rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oliwy z oliwek. Cebule
siekamy w piórka i szklimy na tłuszczu. Jajka rozbełtujemy z solą
i świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodajemy świeży szpinak.
Mieszankę wylewamy na patelnie z cebulka i mieszamy aż zetnie się
do pożądanej konsystencji.
Placek
tortilli rozgrzewamy na suchej patelni z obu stron.
Na
placek wykładamy jajecznicę z cebulką i szpinakiem. Dodajemy kilka
kawałków suszonych pomidorów w oleju. Zawijamy w placek. Spożywamy
na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz