piątek, 17 czerwca 2016

Śniadaniowa tortilla z jajecznicą i szpinakiem

Placki tortilli są bardzo wdzięcznym materiałem, z którego możemy przygotować zarówno przystawki, jak i danie główne a nawet śniadanie.

Pełnoziarniste placki zestawione z jajecznicą ze szpinakiem i suszonymi pomidorami stanową pyszne i pełnowartościowe śniadanie.






Składniki:

(na jedna dużą porcję)

placek pełnoziarnistej tortilli

łyżka masła

łyżka oliwy z oliwek

małe cebula

2 jajka

duża garść świeżego szpinaku

kilka kawałków suszonych pomidorów

sól, czarny pieprz



Sposób przygotowania:



Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oliwy z oliwek. Cebule siekamy w piórka i szklimy na tłuszczu. Jajka rozbełtujemy z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodajemy świeży szpinak. Mieszankę wylewamy na patelnie z cebulka i mieszamy aż zetnie się do pożądanej konsystencji.

Placek tortilli rozgrzewamy na suchej patelni z obu stron.

Na placek wykładamy jajecznicę z cebulką i szpinakiem. Dodajemy kilka kawałków suszonych pomidorów w oleju. Zawijamy w placek. Spożywamy na ciepło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly