środa, 15 czerwca 2016

Pudding z chia z białą czekoladą

Nasiona chia ode pewnego czasu zyskały sporą popularność za sprawą zawartych w nich wartości odżywczych. Zawierają sporo błonnika i białka a także kwasów omega-3 i wapnia. Są bardzo szybkie w przygotowaniu. Wystarczy umieścić je w ciepłym płynie. Już po kilku minutach zaczynają się „żelować” podobnie jak siemię lniane. Nasion się nie gotuje, gdyż tracą swoje właściwości zdrowotne.







Składniki:

szklanka pełnego mleka

3 łaskie łyżki nasion chia

25g białej czekolady

nasiona z ½ laski wanilii

świeże owoce: maliny, jagody, borówki



Sposób przygotowania:



Mleko podgrzewamy w małym garnku. Wrzucamy pokruszona czekoladę i ziarenka z połowy laski wanilii. Mieszamy dokładnie aż czekolada się rozpuści. Dosypujemy nasiona chia i mieszamy. Pozostawiamy na 5-10 minut i ponownie mieszamy. Wkładamy do wysokich szklanek i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce. Serwujemy z dużą ilością świeżych owoców (najlepiej miękkich) np. truskawek, malin, jagód.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly