Nasiona
chia ode pewnego czasu zyskały sporą popularność za sprawą
zawartych w nich wartości odżywczych. Zawierają sporo błonnika i
białka a także kwasów omega-3 i wapnia. Są bardzo szybkie w
przygotowaniu. Wystarczy umieścić je w ciepłym płynie. Już po
kilku minutach zaczynają się „żelować” podobnie jak siemię
lniane. Nasion się nie gotuje, gdyż tracą swoje właściwości
zdrowotne.
Składniki:
szklanka
pełnego mleka
3
łaskie łyżki nasion chia
25g
białej czekolady
nasiona
z ½ laski wanilii
świeże
owoce: maliny, jagody, borówki
Sposób
przygotowania:
Mleko podgrzewamy w małym garnku.
Wrzucamy pokruszona czekoladę i ziarenka z połowy laski wanilii.
Mieszamy dokładnie aż czekolada się rozpuści. Dosypujemy nasiona
chia i mieszamy. Pozostawiamy na 5-10 minut i ponownie mieszamy.
Wkładamy do wysokich szklanek i pozostawiamy do schłodzenia w
lodówce. Serwujemy z dużą ilością świeżych owoców (najlepiej
miękkich) np. truskawek, malin, jagód.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz