czwartek, 12 maja 2016

Szaszłyki z tuńczykiem i krewetkami

Szaszłyki z tuńczykiem i krewetkami są absolutnie najszybsze w przygotowaniu... wystarcza 3 minutki na grillu. Ale co najważniejsze są absolutnie zjawiskowe. Najlepsze!






Składniki:

(na 4 szaszłyki)

300-400g surowego tuńczyka

4 krewetki

strąk czerwonej papryki

strąk zielonej papryki

1 biała cebula

sól, czarny pieprz, czosnek granulowany

oliwa spod suszonych pomidorów (ewentualnie oliwa z oliwek)



Sposób przygotowania:

Kilka godzin wcześniej dobrze jest namoczyć patyczki do szaszłyków w wodzie (nie będą się przypalać).

Tuńczyka myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach około 2cm x 2cm. Krewetki obieramy z pancerza. Papryki myjemy i kroimy w kostkę podobnej wielkości jak ryba. Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy warstwy.

Na patyczki nabijamy na przemian kostkę z tuńczyka, paprykę czerwoną, cebulę i paprykę zieloną. Na koniec nabijamy po jednej krewetce. Szaszłyki doprawiamy z wszystkich stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Całość skrapiamy oliwa pomidorową. Zawijamy w folie spożywcza i marynujemy w lodówce przez kilka godzin.

Na mocno rozgrzany grill układamy szaszłyki i grillujemy z każdej strony niecała minutę. Serwujemy z śwież a sałatka i pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly