Szaszłyki
z tuńczykiem i krewetkami to absolutnie najszybsze w przygotowaniu
danie z grilla... wystarczy 5 minut na ruszcie i gotowe. Ale co
najważniejsze są absolutnie przepyszne.
Składniki:
(na
4 szaszłyki)
300-400g
surowego tuńczyka
200g
krewetek
½
czerwonej papryki
½
zielonej papryki
1
czerwona cebula
sól,
czarny pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie,
3-4
łyżki oleju słonecznikowego
łyżka
octu winnego
Sposób
przygotowania:
Godzinę
wcześniej namaczamy patyczki do szaszłyków w wodzie (nie będą
się przypalać).
Tuńczyka
myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach około 2cm x 2cm. Krewetki
obieramy z pancerza. Papryki myjemy i kroimy w kostkę podobnej
wielkości jak ryba. Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy
warstwy.
Na
patyczki nabijamy na przemian kostkę z tuńczyka, krewetki, paprykę
czerwoną, cebulę i paprykę zieloną. W naczyniu o szerokim dnie
mieszamy przyprawy z olejem i octem. Szaszłyki marynujemy w lodówce
przez kilka godzin.
Na
mocno rozgrzany grill układamy szaszłyki i grillujemy z każdej
strony 2 minuty. Serwujemy z świeżą sałatką i pieczywem.
Czas
przygotowania: 30'
Stopień
trudności: łatwe
Ilość
porcji: 4 szt
Kaloryczność:
350kcal/szt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz