czwartek, 12 maja 2016

Szaszłyki z tuńczykiem i krewetkami

Szaszłyki z tuńczykiem i krewetkami to absolutnie najszybsze w przygotowaniu danie z grilla... wystarczy 5 minut na ruszcie i gotowe. Ale co najważniejsze są absolutnie przepyszne.
 


Składniki:
(na 4 szaszłyki)
300-400g surowego tuńczyka
200g krewetek
½ czerwonej papryki
½ zielonej papryki
1 czerwona cebula
sól, czarny pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie,
3-4 łyżki oleju słonecznikowego
łyżka octu winnego

Sposób przygotowania:
Godzinę wcześniej namaczamy patyczki do szaszłyków w wodzie (nie będą się przypalać).
Tuńczyka myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach około 2cm x 2cm. Krewetki obieramy z pancerza. Papryki myjemy i kroimy w kostkę podobnej wielkości jak ryba. Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy warstwy.
Na patyczki nabijamy na przemian kostkę z tuńczyka, krewetki, paprykę czerwoną, cebulę i paprykę zieloną. W naczyniu o szerokim dnie mieszamy przyprawy z olejem i octem. Szaszłyki marynujemy w lodówce przez kilka godzin.
Na mocno rozgrzany grill układamy szaszłyki i grillujemy z każdej strony 2 minuty. Serwujemy z świeżą sałatką i pieczywem.


Czas przygotowania: 30'
Stopień trudności: łatwe
Ilość porcji: 4 szt
Kaloryczność: 350kcal/szt

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly