Ta
słodka przekąska jest tak banalnie prosta w przygotowaniu że
trudno nawet mówić o przepisie. Jest to raczej propozycja podania.
Niemniej nie da się ukryć że absolutnie obłędna! Gorąco
polecam!
Składniki:
10
dużych! suszonych daktyli
10
płaskich łyżeczek masła orzechowego niesłodzonego (opcjonalnie
zmiksowane na pastę orzechy ziemne)
tabliczka
dobrej czekolady
Sposób
przygotowania:
Daktyle delikatnie rozkrawamy z jednej
strony i wyjmujemy pestkę. Do środka każdego daktyla nakładamy po
płaskiej łyżeczce masła orzechowego, uważając aby nie rozerwać
daktyli.
Zamiast gotowego masła orzechowego
możemy użyć uprażonych na suchej patelni orzechów ziemnych
zmiksowanych prze kilka minut na gładką pastę.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Pojedynczo wkładamy nadziane daktyle do czekolady i dokładnie
obtaczamy. Pozostawiamy do wystudzenia na kuchennej kratce.
Przekładamy na talerzyk i chłodzimy w lodówce do uzyskania pełnej
twardości.
Pomysł zaczerpnięty z bloga truetastehunters.blogspot.com
Wspaniała propozycja, oj zjadłabym takie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńjuż, od samego patrzenia jestem tymi słodkościami oczarowana!
OdpowiedzUsuń