piątek, 13 maja 2016

Daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie

Ta słodka przekąska jest tak banalnie prosta w przygotowaniu że trudno nawet mówić o przepisie. Jest to raczej propozycja podania. Niemniej nie da się ukryć że absolutnie obłędna! Gorąco polecam!






Składniki:

10 dużych! suszonych daktyli

10 płaskich łyżeczek masła orzechowego niesłodzonego (opcjonalnie zmiksowane na pastę orzechy ziemne)

tabliczka dobrej czekolady



Sposób przygotowania:



Daktyle delikatnie rozkrawamy z jednej strony i wyjmujemy pestkę. Do środka każdego daktyla nakładamy po płaskiej łyżeczce masła orzechowego, uważając aby nie rozerwać daktyli.

Zamiast gotowego masła orzechowego możemy użyć uprażonych na suchej patelni orzechów ziemnych zmiksowanych prze kilka minut na gładką pastę.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Pojedynczo wkładamy nadziane daktyle do czekolady i dokładnie obtaczamy. Pozostawiamy do wystudzenia na kuchennej kratce. Przekładamy na talerzyk i chłodzimy w lodówce do uzyskania pełnej twardości.



Pomysł zaczerpnięty z bloga truetastehunters.blogspot.com

2 komentarze:

  1. Wspaniała propozycja, oj zjadłabym takie pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. już, od samego patrzenia jestem tymi słodkościami oczarowana!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly