poniedziałek, 16 maja 2016

Chleb z nasion i kaszy (bez mąki i glutenu)

Chleby przygotowywane bez maki na bazie nasion szturmem zdobywają serca osób dbających o dietę. Proponuje chlebek z nasionami, orzechami i kaszą jaglaną. Jest bardzo sycący dzięki zawartości dużej ilości błonnika. Już jedna skibka potrafi nasycić i... uzależnić!






Składniki:

na keksówkę o dł. 28cm

150 g (przed ugotowaniem) kaszy jaglanej

1 łyżka miodu

5 łyżek płynnego oleju kokosowego

szklanka letniej wody

1 szklanka ziaren słonecznika

3/4 szklanki siemienia lnianego

1 łyżeczka czarnuszki
2 łyżki maku

szklanki orzechów laskowych

2 łyżki nasion chia

10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego

czubata łyżeczka soli



Sposób przygotowania:



Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Można ją ugotować dzień wcześniej.


Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy płynny olej kokosowy. Nie zastępujcie oleju kokosowego innym tłuszczem. To on scala chlebek. Dodajemy ziarna słonecznika, siemię lniane (zmielone i w całości), orzechy laskowe, nasiona chia, czarnuszkę, mak i sól. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zostawiamy do napęcznienia na około 30 minut.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto.
 

Chlebek pieczemy w 170 stopniach C przez 55-60 minut. Studzimy. Kroimy po wystudzeniu. Próba rozkrojenia chlebka jeszcze ciepłego skończy się efektownym pokruszeniem. Siemię lniane, chia i olej kokosowy muszą być wystudzone i dobrze scalić chlebek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly