Chleby
przygotowywane bez maki na bazie nasion szturmem zdobywają serca
osób dbających o dietę. Proponuje chlebek z nasionami, orzechami i
kaszą jaglaną. Jest bardzo sycący dzięki zawartości dużej
ilości błonnika. Już jedna skibka potrafi nasycić i... uzależnić
Składniki:
na
keksówkę o dł. 28cm
150
g (przed ugotowaniem) kaszy jaglanej
1
łyżka miodu
5
łyżek płynnego oleju kokosowego
szklanka
letniej wody
1
szklanka ziaren słonecznika
3/4
szklanki siemienia lnianego
1
łyżeczka czarnuszki
2
łyżki maku
1/2 szklanki
orzechów laskowych
2
łyżki nasion chia
10
czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego
czubata
łyżeczka soli
Sposób
przygotowania:
Kaszę
jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Można ją ugotować
dzień wcześniej.
Miód
rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy płynny olej
kokosowy. Nie zastępujcie i oleju kokosowego innym tłuszczem. To on
scala chlebek. Dodajemy ziarna słonecznika, siemię lniane (zmielone
i w całości), orzechy laskowe, nasiona chia, czarnuszkę, mak i
sól. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Zostawiamy do napęcznienia na około 30 minut.
Keksówkę
wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto.
Chlebek
pieczemy w 170 stopniach C przez 55-60 minut. Studzimy. Kroimy po
wystudzeniu. Próba rozkrojenia chlebka jeszcze ciepłego skończy
się efektownym pokruszeniem. Siemię lniane, chia i olej kokosowy
muszą być wystudzone i dobrze scalić chlebek.
Ile orzechów laskowych?
OdpowiedzUsuń1/2 szklanki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Radzę przelać kaszę wrzątkiem wcześniej, bo inaczej będzie gorzka
OdpowiedzUsuń