poniedziałek, 16 maja 2016

Chleb z nasion i kaszy (bez mąki i glutenu)

Chleby przygotowywane bez maki na bazie nasion szturmem zdobywają serca osób dbających o dietę. Proponuje chlebek z nasionami, orzechami i kaszą jaglaną. Jest bardzo sycący dzięki zawartości dużej ilości błonnika. Już jedna skibka potrafi nasycić i... uzależnić






 
Składniki:
na keksówkę o dł. 28cm
150 g (przed ugotowaniem) kaszy jaglanej
1 łyżka miodu
5 łyżek płynnego oleju kokosowego
szklanka letniej wody
1 szklanka ziaren słonecznika
3/4 szklanki siemienia lnianego
1 łyżeczka czarnuszki
2 łyżki maku
1/2 szklanki orzechów laskowych
2 łyżki nasion chia
10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego
czubata łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Można ją ugotować dzień wcześniej.
Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy płynny olej kokosowy. Nie zastępujcie i oleju kokosowego innym tłuszczem. To on scala chlebek. Dodajemy ziarna słonecznika, siemię lniane (zmielone i w całości), orzechy laskowe, nasiona chia, czarnuszkę, mak i sól. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zostawiamy do napęcznienia na około 30 minut.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto.
Chlebek pieczemy w 170 stopniach C przez 55-60 minut. Studzimy. Kroimy po wystudzeniu. Próba rozkrojenia chlebka jeszcze ciepłego skończy się efektownym pokruszeniem. Siemię lniane, chia i olej kokosowy muszą być wystudzone i dobrze scalić chlebek.


3 komentarze:

  1. Ile orzechów laskowych?

    OdpowiedzUsuń
  2. Radzę przelać kaszę wrzątkiem wcześniej, bo inaczej będzie gorzka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly