wtorek, 10 maja 2016

Sałatka z młodymi ziemniaczkami i pstrągiem

Wiosenne młode warzywa w połączeniu z wędzoną rybą to smaczna i zdrowa propozycja na lekki obiad czy kolację.






Składniki:

(na 2 porcje)

6-8 małych młodych ziemniaczków

1 młoda cukinia

1 rzodkiew

300g płata wędzonego pstrąga łososiowego

oliwa z oliwek

sok z cytryny

sól, czarny pieprz

siemię lniane



Sposób przygotowania:

Ziemniaczki szorujemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Kroimy w plastry. Rzodkiew i cukinię myjemy i kroimy w plastry takiej samej grubości jak ziemniaki. Warzywa układamy na przemian tworząc wianek wokół talerza. Wadzoną rybę pozbawiamy skóry i ewentualnie widocznych ości. Kroimy w kostkę o wymiarach 1cm x 1cm. Rybę układamy wewnątrz warzywnego okręgu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dekorujemy plasterkiem cytryny i kiełkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly