Wiosenne
młode warzywa w połączeniu z wędzoną rybą to smaczna i zdrowa
propozycja na lekki obiad czy kolację.
Składniki:
(na
2 porcje)
6-8
małych młodych ziemniaczków
1
młoda cukinia
1
rzodkiew
300g
płata wędzonego pstrąga łososiowego
oliwa
z oliwek
sok
z cytryny
sól,
czarny pieprz
siemię
lniane
Sposób
przygotowania:
Ziemniaczki
szorujemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Kroimy w plastry.
Rzodkiew i cukinię myjemy i kroimy w plastry takiej samej grubości
jak ziemniaki. Warzywa układamy na przemian tworząc wianek wokół
talerza. Wadzoną rybę pozbawiamy skóry i ewentualnie widocznych
ości. Kroimy w kostkę o wymiarach 1cm x 1cm. Rybę układamy
wewnątrz warzywnego okręgu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i
sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym
pieprzem. Dekorujemy plasterkiem cytryny i kiełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz