środa, 4 maja 2016

Sałatka ze szparagami, szczawiem i młodymi ziemniaczkami

Prosta i smaczna sałatka z wiosennymi akcentami w postaci szparagów, szczawiu i młodych ziemniaczków. Idealna dla osób dbających o dietę.







Składniki:

(na 4 porcje)

2 duże pęczki szczawiu

8-10 młodych ziemniaczków

500g białych szparagów

4 jajka

Pęczek koperku

Płatki słodkiej papryki

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki wody

Sos sałatkowy koperkowy



Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy i dokładnie obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru aż będą półmiękkie. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Szczaw myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Na talerzach układamy szczaw na nim ćwiartki ziemniaczków, kawałki szparagów i ćwiartki jajek. Sos sałatkowy przygotowujemy z oliwa i woda. Polewamy nim sałatkę. Dekorujemy koperkiem i posypujemy płatkami papryki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly