To
ciasto jest bardzo popularne na stronach kulinarnych zarówno w
internecie jak i czasopismach. Jest przepyszne! Z kremową, maślaną
masą, kokosem i herbatnikami. Nie wymaga pieczenia, idealne ciasto
na lato.
Składniki:
1l
pełnego mleka
3
płaskie łyżki mąki pszennej
3
płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1
szklanka cukru
2
żółtka
4
łyżki Malibu
ewentualnie
kilka kropli aromatu kokosowego
200g
masła
150g
+50g wiórków kokosowych
500g
herbatników Petit Beurre
Sposób
przygotowania:
Odlewamy szklankę mleka i dokładnie
mieszamy z mąkami, cukrem, żółtkami i Malibu. Jeśli używamy
aromatu do ciasta możemy go dodać na tym etapie.
Resztę mleka podgrzewamy, aż do
zagotowania i dolewamy mleko z rozmieszanymi dodatkami energicznie
mieszając. Gotować aż zgęstnieje i ponownie się zagotuje. Zdjąć
ognia i dobrze wystudzić. Masa powinna być zupełnie wystudzona.
Miękkie masło miksujemy na gładką,
puszystą masę. Gdy jest już jasna dodajemy partiami masę
budyniową na przemian z 150g wiórków kokosowych.
Blachę do ciasta o wymiarach 25cm x 25cm
wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę
ciasteczek tak by pokrywały całe dno. Na ciasteczka wykładamy ¼
masy kokosowej. Układamy na przemian ciasteczka i masę tworząc po
4 warstwy. Wierzchnią warstwą powinna być masa kokosowa. Całość
posypujemy reszta wiórków kokosowych.
Chłodzimy w lodówce przez przynajmniej
3h a najlepiej cała noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz