piątek, 6 maja 2016

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

To ciasto jest bardzo popularne na stronach kulinarnych zarówno w internecie jak i czasopismach. Jest przepyszne! Z kremową, maślaną masą, kokosem i herbatnikami. Nie wymaga pieczenia, idealne ciasto na lato.




Składniki:
1l pełnego mleka
3 płaskie łyżki mąki pszennej
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 żółtka
4 łyżki Malibu
ewentualnie kilka kropli aromatu kokosowego
200g masła
150g +50g wiórków kokosowych
500g herbatników Petit Beurre

Sposób przygotowania:

Odlewamy szklankę mleka i dokładnie mieszamy z mąkami, cukrem, żółtkami i Malibu. Jeśli używamy aromatu do ciasta możemy go dodać na tym etapie.
Resztę mleka podgrzewamy, aż do zagotowania i dolewamy mleko z rozmieszanymi dodatkami energicznie mieszając. Gotować aż zgęstnieje i ponownie się zagotuje. Zdjąć ognia i dobrze wystudzić. Masa powinna być zupełnie wystudzona.
Miękkie masło miksujemy na gładką, puszystą masę. Gdy jest już jasna dodajemy partiami masę budyniową na przemian z 150g wiórków kokosowych.
Blachę do ciasta o wymiarach 25cm x 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę ciasteczek tak by pokrywały całe dno. Na ciasteczka wykładamy ¼ masy kokosowej. Układamy na przemian ciasteczka i masę tworząc po 4 warstwy. Wierzchnią warstwą powinna być masa kokosowa. Całość posypujemy reszta wiórków kokosowych.
Chłodzimy w lodówce przez przynajmniej 3h a najlepiej cała noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly