Szybkie
w przygotowaniu wrapy z tortilli są świetną propozycją na
imprezową przekąskę lub lekki obiad do pracy. Wypełnione lekko
pikantną rukolą, wyrazistą szynką parmeńską i chrupiącymi
orzechami są zdrowa i smaczna propozycją dla dbających o dietę.
Składniki:
4
duże placki tortilla
rukola
100g
szynki parmeńskiej
serek
kanapkowy śmietankowy
szklanka
posiekanych orzechów włoskich
pół
szklanki prażonej cebulki
Sposób
przygotowania:
Placki
tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko
zbrązowieją. Ewentualnie możemy podgrzać je kilka sekund w
mikrofalówce.
Na
placku rozsmarowujemy równą warstwę serka kanapkowego. Orzechy
prażymy na suchej patelni i drobno siekamy. Rozsypujemy równą
warstwą zna serku kanapkowym razem z prażoną cebulką. Następnie
układamy plasterki szynki parmeńskiej i całość posypujemy świeżą
ukolą. Zawijamy jeden z boków w rulon. Wbijamy w równych
odległościach 5 wykałaczek i kroimy ostrym nożem na 5 kawałków.
Rzeczywiście idealne do pracy, na lekki lunch jak znalazł.
OdpowiedzUsuńZrobiłam kiedyś na kolację, aczkolwiek szynkę parmeńską najpierw ugrillowałam a zamiast orzechów dodałam pestki słonecznika. Aha, i dodalam kilka plastrów papryczek jalapeno do środka. Było PYSZNE! Polecam każdemu :)
OdpowiedzUsuń