sobota, 16 kwietnia 2016

Sałatka jarzynowa

Klasyczna sałatka jarzynowa ma wiele odsłon. Każda gospodyni domowa przygotowuje ją wg swojej receptury. Moja jest z dodatkiem zielonego groszku i kiszonego ogórka.




Składniki:
5-6 ziemniaków
2-3 marchewki
2 korzenie pietruszki
½ dużego selera
por
5-6 jajek
2 słodkie jabłka
2-3 ogórki kiszonego
szklanką mrożonego groszku
pęczek natki pietruszki
majonez
łyżka musztardy sarepskiej
sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Obieramy i kroimy w kostkę.
W osobnym garnku gotujemy obrana marchew, pietruszkę, seler i por. warzywa kroimy kostkę. Groszek gotujemy kilka minut w osolonym wrzątku. Dodajemy do ziemniaków i warzyw.
Jajka, jabłka i kiszone ogórki kroimy w kostkę. Natkę drobno siekamy. Wszystkie warzywa łączymy z łyżką musztardy sarepskiej i majonezem. Jego ilość zależy od naszych upodobań. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień po przegryzieniu smaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly