Klasyczna
sałatka jarzynowa ma wiele odsłon. Każda gospodyni domowa
przygotowuje ją wg swojej receptury. Moja jest z dodatkiem zielonego
groszku i kiszonego ogórka.
Składniki:
5-6
ziemniaków
2-3
marchewki
2
korzenie pietruszki
½
dużego selera
por
5-6
jajek
2
słodkie jabłka
2-3
ogórki kiszonego
szklanką
mrożonego groszku
pęczek
natki pietruszki
majonez
łyżka
musztardy sarepskiej
sól,
czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w
mundurkach. Obieramy i kroimy w kostkę.
W osobnym garnku gotujemy obrana marchew,
pietruszkę, seler i por. warzywa kroimy kostkę. Groszek gotujemy
kilka minut w osolonym wrzątku. Dodajemy do ziemniaków i warzyw.
Jajka, jabłka i kiszone ogórki kroimy w
kostkę. Natkę drobno siekamy. Wszystkie warzywa łączymy z łyżką
musztardy sarepskiej i majonezem. Jego ilość zależy od naszych
upodobań. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym
pieprzem.
Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień
po przegryzieniu smaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz