Delikatna,
puszysta i kremowa konsystencja sernika sprawia, że trudno zatrzymać
się na jednym kawałku.
Składniki:
(na
tortownicę o średnicy 26cm)
spód:
50g
orzechów włoskich
80g
kruchych ciasteczek (be be)
30g
masła
masa
serowa:
1kg
serka śmietankowego
300ml
gęstej kwaśnej śmietany
5
jajek
230g
cukru
3
lekko czubate łyżki mąki pszennej
60ml
soku z cytryny
polewa:
300ml
gęstej śmietany 18%
2-3
łyżki cukru pudru
Sposób
przygotowania:
spód:
Orzechy
uprażyć na suchej patelni i zmielić w blenderze. Dodać połamane
ciasteczka i roztopione masło. Miksować do uzyskania konsystencji
mokrego piasku.
Tortownice
wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać zmiksowaną zawartość,
wyrównać i dobrze docisnąć. Zostawić w lodówce na 30 minut.
masa
serowa:
Ser
zmiksować ze śmietaną. Dodawać stopniowo po jednym jajku, a
następnie cukier, mąkę i na końcu sok z cytryny. Miksować tylko
do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie napowietrzy
masę i sernik „upadnie” po wypieczeniu.
Masę
serową wylać na przygotowany wcześniej spód i piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni C przez około 80-90 minut (do tzw. „suchego
patyczka”).
Polewa:
Śmietanę
wymieszać z cukrem pudrem. Jego ilość zależy od naszych upodobań.
Jeśli wierzch ma być słodki można dodać go niego więcej.
Śmietaną
smarujemy równomiernie wierzch sernika i wkładamy do piekarnika
jeszcze na około 15 minut aż śmietana się zetnie tworząc różną,
białą warstwę.
Sernik
studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Kroić po
wystygnięciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz