piątek, 15 kwietnia 2016

Sernik nowojorski - New York Cheesecake

Delikatna, puszysta i kremowa konsystencja sernika sprawia, że trudno zatrzymać się na jednym kawałku.




Składniki:
(na tortownicę o średnicy 26cm)
spód:
50g orzechów włoskich
80g kruchych ciasteczek (be be)
30g masła

masa serowa:
1kg serka śmietankowego
300ml gęstej kwaśnej śmietany
5 jajek
230g cukru
3 lekko czubate łyżki mąki pszennej
60ml soku z cytryny

polewa:
300ml gęstej śmietany 18%
2-3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:
spód:
Orzechy uprażyć na suchej patelni i zmielić w blenderze. Dodać połamane ciasteczka i roztopione masło. Miksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać zmiksowaną zawartość, wyrównać i dobrze docisnąć. Zostawić w lodówce na 30 minut.

masa serowa:
Ser zmiksować ze śmietaną. Dodawać stopniowo po jednym jajku, a następnie cukier, mąkę i na końcu sok z cytryny. Miksować tylko do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie napowietrzy masę i sernik „upadnie” po wypieczeniu.
Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 80-90 minut (do tzw. „suchego patyczka”).

Polewa:
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Jego ilość zależy od naszych upodobań. Jeśli wierzch ma być słodki można dodać go niego więcej.
Śmietaną smarujemy równomiernie wierzch sernika i wkładamy do piekarnika jeszcze na około 15 minut aż śmietana się zetnie tworząc różną, białą warstwę.
Sernik studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Kroić po wystygnięciu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly