środa, 13 kwietnia 2016

Szaszłyki drobiowo-warzywne

Szaszłyki drobiowe to zawsze dobry pomysł na grilla. Mięso przechodzi aromatem warzyw i dymu i szybko się przygotowuje. A warzywa są miękkie i aromatyczne.






Składniki:

podwójna pierś z kurczaka

oliwa pomidorowa spod suszonych pomidorów

sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany

2 małe cukinie

1 ½ strąka czerwonej papryki

2-3 szalotki



Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Mięso marynujemy w oliwie pomidorowej, soli, czarnym pieprzu, ziołach prowansalskich i granulowanych czosnku przez kilka godzin w szczelnie owiniętym folią spożywczą naczyniu.

Warzywa myjemy, Cukinię kroimy w grube plastry, paprykę w duże kawałki, cebulę szalotkę w plasterki. Warzywa nabijamy na przemian z mięsem na drewniane patyczki. Szaszłyki posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i czarnym pieprzem i grillujemy na naoliwionym ruszcie lub patelni grillowej obracając co chwila na inną stronę.

Serwujemy z dodatkiem sosu czosnkowego i sałatki z świeżych warzyw.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly