Szaszłyki
drobiowe to zawsze dobry pomysł na grilla. Mięso przechodzi
aromatem warzyw i dymu i szybko się przygotowuje. A warzywa są
miękkie i aromatyczne.
Składniki:
podwójna
pierś z kurczaka
oliwa
pomidorowa spod suszonych pomidorów
sól,
czarny pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
2
małe cukinie
1
½ strąka czerwonej papryki
2-3
szalotki
Sposób
przygotowania:
Pierś
z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą
kostkę. Mięso marynujemy w oliwie pomidorowej, soli, czarnym
pieprzu, ziołach prowansalskich i granulowanych czosnku przez kilka
godzin w szczelnie owiniętym folią spożywczą naczyniu.
Warzywa
myjemy, Cukinię kroimy w grube plastry, paprykę w duże kawałki,
cebulę szalotkę w plasterki. Warzywa nabijamy na przemian z mięsem
na drewniane patyczki. Szaszłyki posypujemy ziołami prowansalskimi,
solą i czarnym pieprzem i grillujemy na naoliwionym ruszcie lub
patelni grillowej obracając co chwila na inną stronę.
Serwujemy
z dodatkiem sosu czosnkowego i sałatki z świeżych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz