poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Lekka, zdrowa sałatka pełna warzyw i bogatego w białko tuńczyka, która świetnie sprawdzi się jako obiad w wersji fit. Wyrazisty tuńczyk świetnie współgra z lekko ostrą rukolą i delikatnym jajkiem.






Składniki:

(na duże 2 porcje)

opakowanie rukoli

puszka (200g) tuńczyka w sosie własnym

2 jajka

1 szalotka

rzeżucha lub koperek

½ strąka czerwonej papryki

oliwa z oliwek

sól, czarny pieprz



Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem octu lub soli. Obieramy kroimy na ćwiartki.

Rukolę i paprykę myjemy. Rukole układamy na talerzach. Na rukoli układamy posiekaną w kawałki paprykę oraz kawałki tuńczyka. Cebule szalotkę kroimy w plasterki, krążki układamy na sałatce. Na wierzchu układamy ćwiartki jajka. Całość skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly