Lekka,
zdrowa sałatka pełna warzyw i bogatego w białko tuńczyka, która
świetnie sprawdzi się jako obiad w wersji fit. Wyrazisty tuńczyk
świetnie współgra z lekko ostrą rukolą i delikatnym jajkiem.
Składniki:
(na
duże 2 porcje)
opakowanie
rukoli
puszka
(200g) tuńczyka w sosie własnym
2
jajka
1
szalotka
rzeżucha
lub koperek
½
strąka czerwonej papryki
oliwa
z oliwek
sól,
czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
Jajka
gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem octu lub soli. Obieramy
kroimy na ćwiartki.
Rukolę
i paprykę myjemy. Rukole układamy na talerzach. Na rukoli układamy
posiekaną w kawałki paprykę oraz kawałki tuńczyka. Cebule
szalotkę kroimy w plasterki, krążki układamy na sałatce. Na
wierzchu układamy ćwiartki jajka. Całość skrapiamy odrobiną
oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym
pieprzem.
samo zdrowie :) pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń