sobota, 9 kwietnia 2016

Golonka pieczona sosie sojowym i piwie

Miękkie i soczyste mięso z lekko słodkawą i pikantną nutą oraz wyraźnym piwnym aromatem. Nieco odmieniona wersja tradycyjnej golonki w piwie.




Składniki:
4 golonki peklowane w siatce (około1,5 kg)
100ml sosu sojowego
3 łyżki brązowego cukru
200 ml jasnego piwa
200ml bulionu
kawałek imbiru wielkości kciuka
3-4 ząbki czosnku
1 papryczka chilli

Sposób przygotowania:
Sos sojowy, piwo i bulion wymieszać z cukrem, cienkimi plasterkami obranego imbiru i czosnku oraz grubo posiekanym chilli.
Powstała zalewą zalać golonki i pozostawić w lodówce na przynajmniej 24h a najlepiej dwa dni. W tym czasie kilkukrotnie obracać golonki aby równomiernie się zamarynowały.
Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć pokrywką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1,5h. Odkryć mięso i piec jeszcze przez 30 minut lub do uzyskania ulubionego stopnia wypieczenia.
Serwować z zapiekaną kapustą i ziemniakami/pyzami.

2 komentarze:

  1. Witaj Czy do naczynia żaroodpornego do którego przekladamy mięso do pieczenia dodajemy również ta zalewe(nasza marynatę)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam,

      Tak dodaję zalewę do pieczenia. Można również dodać połowę a następnie pozostała połową polewać mięso co 15 minut.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly