Miękkie
i soczyste mięso z lekko słodkawą i pikantną nutą oraz wyraźnym
piwnym aromatem. Nieco odmieniona wersja tradycyjnej golonki w piwie.
Składniki:
4
golonki peklowane w siatce (około1,5 kg)
100ml
sosu sojowego
3
łyżki brązowego cukru
200
ml jasnego piwa
200ml
bulionu
kawałek
imbiru wielkości kciuka
3-4
ząbki czosnku
1
papryczka chilli
Sposób
przygotowania:
Sos
sojowy, piwo i bulion wymieszać z cukrem, cienkimi plasterkami
obranego imbiru i czosnku oraz grubo posiekanym chilli.
Powstała
zalewą zalać golonki i pozostawić w lodówce na przynajmniej 24h a
najlepiej dwa dni. W tym czasie kilkukrotnie obracać golonki aby
równomiernie się zamarynowały.
Mięso
przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć pokrywką. Piec
w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1,5h. Odkryć mięso i
piec jeszcze przez 30 minut lub do uzyskania ulubionego stopnia
wypieczenia.
Serwować
z zapiekaną kapustą i ziemniakami/pyzami.
Witaj Czy do naczynia żaroodpornego do którego przekladamy mięso do pieczenia dodajemy również ta zalewe(nasza marynatę)?
OdpowiedzUsuńwitam,
UsuńTak dodaję zalewę do pieczenia. Można również dodać połowę a następnie pozostała połową polewać mięso co 15 minut.