piątek, 8 kwietnia 2016

Batoniki muesli z ryżem (bezglutenowe)

Batoniki bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Wystarczy wszystko wymieszać i zostawić w lodówce do stężenia i wystudzenia. Są słodkie, złamane smakiem kwaśnawej żurawiny. Łatwo dają się kroić i się nie rozpadają.





Składniki:

60 g masła

60g miodu

80 g brązowego cukru

100 g kremu rafaello z cieciorki/masła orzechowego

1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych

1,5 szklanki ryżu preparowanego

pół szklanki wiórków kokosowych

pół szklanki suszonych moreli

¼ szklanki suszonej żurawiny



Sposób przygotowania:

W średniej wielkości garnku podgrzać masło, miód, cukier i masło orzechowe/krem rafaello do rozpuszczenia się cukru. Doprowadzić do wrzenia i od razu zdjąć z palnika.

Morele drobno posiekać. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać tak aby płatki i ryż były dokładnie pokryte masą.

Formę kwadratową o wymiarach 25cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć gotową masę, i dobrze docisnąć łyżką natłuszczoną olejem. Włożyć do lodówki, do momentu stężenia. Pokroić w podłużne batoniki.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly