Batoniki
bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Wystarczy wszystko
wymieszać i zostawić w lodówce do stężenia i wystudzenia. Są
słodkie, złamane smakiem kwaśnawej żurawiny. Łatwo dają się
kroić i się nie rozpadają.
Składniki:
60
g masła
60g
miodu
80
g brązowego cukru
100
g kremu rafaello z cieciorki/masła orzechowego
1
szklanka płatków owsianych bezglutenowych
1,5
szklanki ryżu preparowanego
pół
szklanki wiórków kokosowych
pół
szklanki suszonych moreli
¼
szklanki suszonej żurawiny
Sposób
przygotowania:
W
średniej wielkości garnku podgrzać masło, miód, cukier i masło
orzechowe/krem rafaello do rozpuszczenia się cukru. Doprowadzić do
wrzenia i od razu zdjąć z palnika.
Morele
drobno posiekać. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać tak aby
płatki i ryż były dokładnie pokryte masą.
Formę
kwadratową o wymiarach 25cm x 25 cm wyłożyć papierem do
pieczenia, wyłożyć gotową masę, i dobrze docisnąć łyżką
natłuszczoną olejem. Włożyć do lodówki, do momentu stężenia.
Pokroić w podłużne batoniki.
Idealne na drugie śniadanie, mniam! :)
OdpowiedzUsuń