Grillowana,
pikantna wołowina dla miłośników sosu BBQ. Nie wymaga wiele
pracy. Wystarczy wcześniej zamarynować mięso i ugrillować.
Świetna z dodatkiem świeżej sałatki i bagietki.
Składniki:
marynata:
250ml
sosu BBG
3-4
łyżeczki sosu Piri-Piri lub tabasco
biała
cebula
czarny
pieprz
1kg
pręgi wołowej
Sposób
przygotowania:
Mięso
myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na grube plastry.
Składniki
marynaty: sos BBQ i sos Piri-Piri dokładnie mieszamy. Cebulę
siekamy w plasterki. Mięso smarujemy z obu stron marynatą, układamy
w naczyniu i doprawiamy z jednej strony świeżo mielonym czarnym
pieprzem. Na mięsie układamy plasterki cebuli i przykrywamy drugą
warstwą zamarynowanego mięsa. Pieprzymy i ponownie układamy
cebulę. Mięso zostawiamy w owiniętym folią naczyniu w lodówce na
przynajmniej kilka godzin.
Patelnię
grillowa lub grill dobrze rozgrzewamy i smarujemy olejem. Mięso
grillujemy przez około 2 minuty z każdej strony (w zależności od
grubości mięsa i naszych upodobań). Serwujemy z świeżą sałatką
i bagietką.
aż ślinka cieknie;-)
OdpowiedzUsuń