Batoniki
mają ogromną zaletę: można je przygotować w kilka chwil i jeść
schłodzone nawet podczas upałów nie musząc męczy się przy
gorącym piekarniku. Są świetnym słodkim dodatkiem do kawy.
Składniki:
(na
tortownicę 25cm x 25cm)
100g
masła
¾
szklanki cukru
¼
szklanki pełnego mleka
aromat
waniliowy lub nasiona z ½ laski wanilii
150g
masła orzechowego (najlepiej niesłodzonego)
3
szklanki płatków owsianych
około
2 szklanki preparowanej gryki (lub innych preparowanych ziaren lub
ryżu)
80
g suszonej żurawiny
Sposób
przygotowania:
Masło roztopić w garnuszku. Do
roztopionego dodać cukier, mleko oraz ziarenka wanilii (lub aromat)
cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Do gorącej
zawartości garnka dodać masło orzechowe i dokładnie rozprowadzić.
Następnie dodać płatki owsiane i żurawinę. Wymieszać aż masa
dokładnie się połączy. Dosypywać stopniowo preparowane ziarna.
Ilość jest orientacyjna. Ziarna powinny być pokryte kleistą masą.
Formę o wymiarach 25 cm x 25cm wyłożyć
papierem do pieczenia i wyłożyć na niego masę. Wyrównać łyżką
zanurzona w oleju. Lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce przez noc
lub przynajmniej 3-4h.
nigdy nie robiłam takich batoników, myślę, że by mi smakowały
OdpowiedzUsuńwspaniałe batoniki:)
OdpowiedzUsuń