Hummus
narodził się w Libii i wędrował przez wiele krajów arabskich.
Został rozpowszechniony na świecie za sprawą wegetarian i wegan.
Dzięki dużej zawartości białka w ciecierzycy, która jest głównym
składnikiem hummusu, świetnie zastępuje mięso w diecie. Do tego
jest po prostu pyszny.
Składniki:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy –
około szklanki suchej
200g sezamu lub szklanka pasty tahini
1/3 szklanki zimnej wody
1/3 szklanki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
łyżeczka sody
sól
do posypania/polania: oliwa z oliwek,
natka pietruszki, słodka papryka, czarnuszka
Sposób przygotowania:
Wieczór wcześniej ciecierzycę zalać
zimną wodą. Zostawić na noc.
Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i
opłukać, zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody i gotować
przez około 40 minut do czasu, kiedy ziarenko cieciorki z łatwością
będzie dało się rozgnieść w palcach. W czasie gdy gotuje się
cieciorka przygotowujemy pastę sezamową. 200g ziaren prażymy przez
chwilę na suchej patelni aż staną się szkliste i zacznie się
unosić aromat sezamu. Ziarna nie powinny być brązowe bo pasta
będzie gorzka. Ziarna sezamu miksujemy w blenderze kielichowym.
Najlepiej robić to pulsacyjnie lub w trybie 30 sekund miksowania 30
sekund przerwy. Na początku sezam będzie miał konsystencje mokrego
piasku z czasem stanie się coraz bardziej płynny. Jeśli bardzo
trudno się go miksuje można dodać łyżkę oleju sezamowego lub
innego. Potrwa to kilka minut i wymaga mocnego blendera ale warto.
Jeśli nie chcemy bawić się z sezamem możemy użyć szklanki
gotowej pasty sezamowej tahini.
Ugotowaną cieciorkę odcedzić, dodać
pastę sezamową, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować
na bardzo gładką pastę. Początkowo miksuję się ciężko, warto
to robić pulsacyjnie. Pasta powinna być bez grudek. Dodajemy powoli
lodowatą wodę a następnie oliwę cały czas miksując przez
kolejne 2-3 minuty aż całość zmieni się w jasny, gładki krem.
Posypujemy ulubionymi dodatkami i
polewamy oliwą. Najlepiej smakuje z podpieczonym chlebem wyjadany
prosto ze słoika ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz