Ta
sałatka pełna jest dobroczynnych kwasów omega-3 i 6, które
spowalniają starzenie się komórek i obniżają poziom
trójglicerydów we krwi a tym samym zmniejszając ryzyko zawału
serca. Do tego jest bardzo smaczna. Słodkie pomidorki i lekko
pikantna rukola świetnie współgrają z wyrazistą rybą.
Składniki:
(na
4 porcje)
opakowanie
rukoli
50g
dowolnych kiełków (u mnie brokułów)
wędzony
filet z pstrąga łososiowego
szklanka
pomidorków cherry
10-15
kawałków suszonych pomidorów + olej
sok
z ½ cytryny
garść
orzechów nerkowców lub włoskich
sól,
czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
Na
czterech talerzach rozkładamy rukolę i kiełki brokuła (zostawiamy
nieco do dekoracji). Pomidorki cherry myjemy i kroimy na pół.
Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy na rukoli.
Filet z pstrąga łososiowego kroimy na około 1cm grubości kawałki.
Układamy po dwa na każdym talerzu. Całość skrapiamy sokiem z
cytryny i oliwa z suszonych pomidorów.
Orzechy
prażymy na suchej patelni.
Sałatkę
posypujemy orzechami i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz