sobota, 2 kwietnia 2016

Szynka pieczona

Szynkę należy zamarynować dwa dni wcześniej a następnie upiec w piekarniku. Jej przygotowanie to „samograj”, nie wymaga wielkiego zaangażowania. Smak jest bardzo klasyczny z lekko słodkawą skórką. Dzięki marynowaniu kilka dni dobrze przechodzi aromatem przypraw.







Składniki:

szynka (kulka) o wadze 1kg

3-4 ząbki czosnku

około 6-8 ziaren czarnego pieprzu

5 ziarenek ziela angielskiego

5 listków laurowych

sól

pieprz czarny mielony

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki płynnego miodu



Sposób przygotowania:

Przegotować około 1,5 l wody, dodać około 2-3 łyżek soli oraz ziele angielskie, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Wystudzić i włożyć szynkę. Zostawić w lodówce na 2 dni.

Po tym czasie szynkę wyciągnąć z zalewy i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Oliwę wymieszać z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i nasmarować mięso ze wszystkich stron. Włożyć do naczynia do zapiekania i piec w piekarniku w temperaturze 180-190 stopni C przez 1h.

Powstały sos (tłuszcz) zlać do małego garnuszka i wymieszać z dwoma łyżkami miodu. Polewamy dokładnie całą szynkę i pieczemy jeszcze około 10-15 minut do zarumieniania.


1 komentarz:

  1. Takie „samograje” są najlepsze : ) Każdy się dziwi kiedy mówię, że przygotowanie domowych wędlin to żadna filozofia i wcale nie trzeba poświęcać temu wiele czasu. Jest wiele prostych przepisów, gdzie cała sztuka polega na zamarynowaniu mięsa, a potem prostej obróbce termicznej. Co prawda prawdziwe wędliny wędzone są bardziej czasochłonne, ale w warunkach domowych wystarczy piekarnik albo garnek do gotowania (szynkowar). Taka wędlina jest o niebo lepsza od sklepowej, no i zdrowsza ;) Patent z miodem z pewnością wykorzystam, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly