Szynkę
należy zamarynować dwa dni wcześniej a następnie upiec w
piekarniku. Jej przygotowanie to „samograj”, nie wymaga wielkiego
zaangażowania. Smak jest bardzo klasyczny z lekko słodkawą skórką.
Dzięki marynowaniu kilka dni dobrze przechodzi aromatem przypraw.
Składniki:
szynka
(kulka) o wadze 1kg
3-4
ząbki czosnku
około
6-8 ziaren czarnego pieprzu
5
ziarenek ziela angielskiego
5
listków laurowych
sól
pieprz
czarny mielony
2
łyżki oliwy z oliwek
2
łyżki płynnego miodu
Sposób
przygotowania:
Przegotować
około 1,5 l wody, dodać około 2-3 łyżek soli oraz ziele
angielskie, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Wystudzić i włożyć
szynkę. Zostawić w lodówce na 2 dni.
Po
tym czasie szynkę wyciągnąć z zalewy i osuszyć papierowym
ręcznikiem.
Oliwę
wymieszać z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i nasmarować
mięso ze wszystkich stron. Włożyć do naczynia do zapiekania i
piec w piekarniku w temperaturze 180-190 stopni C przez 1h.
Powstały
sos (tłuszcz) zlać do małego garnuszka i wymieszać z dwoma
łyżkami miodu. Polewamy dokładnie całą szynkę i pieczemy
jeszcze około 10-15 minut do zarumieniania.
Takie „samograje” są najlepsze : ) Każdy się dziwi kiedy mówię, że przygotowanie domowych wędlin to żadna filozofia i wcale nie trzeba poświęcać temu wiele czasu. Jest wiele prostych przepisów, gdzie cała sztuka polega na zamarynowaniu mięsa, a potem prostej obróbce termicznej. Co prawda prawdziwe wędliny wędzone są bardziej czasochłonne, ale w warunkach domowych wystarczy piekarnik albo garnek do gotowania (szynkowar). Taka wędlina jest o niebo lepsza od sklepowej, no i zdrowsza ;) Patent z miodem z pewnością wykorzystam, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń