Chrupiące
migdały, soczyste, kwaśne owoce i puszyste, wilgotne ciasto. A
wszystko to przykryte kruszonką z płatkami owsianymi. Pyszne
ciasto, które przygotujemy w godzinkę.
Składniki:
(na
formę o wymiarach 25 x 25cm)
250g
miękkiego masła
150g
drobnego cukru
3
jajka
200g
mąki pszennej
100g
płatków lub słupków migdałowo-cyt2
łyżeczki
proszku do pieczenia
łyżka
octu spirytusowego lub jabłkowego
skórka
otarta z jednej niewoskowanej cytryny
około
500g owoców (najlepiej kwaśnych: agrest, wiśnie, maliny)
kruszonka:
50
masła
45g
cukru
100g
płatków owsianych
kilka
kropli aromatu waniliowego
Sposób
przygotowania:
Miękkie
masło ucieramy z cukrem aż powstanie biała, puszysta masa.
Stopniowo po jednym dodajemy jaka kontynuując miksowanie. Mąkę
mieszamy z proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny i migdałami.
Po łyżce dodajemy do misy miksera. Na końcu dodajemy łyżkę octu
(nie będzie wyczuwalny w smaku) i miksujemy dokładnie do połączenia
składników.
Płatki
owsiane mielimy na mąkę. Łączymy z masłem, cukrem i olejkiem
waniliowy. Ugniatamy na kruszonkę.
Ciasto
przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie
rozsmarowujemy. Na ciście układamy owoce świeże, mrożone lub z
kompotu a na owocach kruszymy warstwę kruszonki.
Pieczemy
w 180 stopniach C przez około 50 minut.
Po
wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie! :)
OdpowiedzUsuń