sobota, 26 marca 2016

Pikantny krem z rzeżuchy z migdałami

Bardzo lubię rzeżuchę wiec, kiedy usłyszałam o tej zupie od razu postanowiłam ją przygotować. Jej smak zaostrza papryczka chilli a posiekane migdały świetnie kontrastują z kremową konsystencją zupy. 


 
Składniki:
2 ubite szklanki rzeżuchy
6 małych ziemniaków
2 średnie cebule
2 łodygi selera naciowego
1l bulionu warzywnego/drobiowego
2 łyżki masła klarowanego
sól, biały pieprz, papryczka chilli
jajko
posiekane migdały lub płatki migdałów

Sposób przygotowania:
Ziemniaki, cebule oraz seler naciowy kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym, a następnie podlewamy bulionem, dodajemy papryczkę chilli w całości i gotujemy do miękkości ziemniaków. Na około 3-4 minuty przed końcem gotowania dodajemy umytą rzeżuchę (zostawiamy nieco do dekoracji). Wyciągamy papryczkę chilli i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Jajko gotujemy na twardo z dodatkiem łyżki soli. Studzimy i dzielimy na cztery części. Zupę dekorujemy jajkiem, świeżą rzeżucha oraz posiekanymi migdałami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly