Bardzo
lubię rzeżuchę wiec, kiedy usłyszałam o tej zupie od razu
postanowiłam ją przygotować. Jej smak zaostrza papryczka chilli a
posiekane migdały świetnie kontrastują z kremową konsystencją
zupy.
Składniki:
2
ubite szklanki rzeżuchy
6
małych ziemniaków
2
średnie cebule
2
łodygi selera naciowego
1l
bulionu warzywnego/drobiowego
2
łyżki masła klarowanego
sól,
biały pieprz, papryczka chilli
jajko
posiekane
migdały lub płatki migdałów
Sposób
przygotowania:
Ziemniaki,
cebule oraz seler naciowy kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym
maśle klarowanym, a następnie podlewamy bulionem, dodajemy
papryczkę chilli w całości i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Na około 3-4 minuty przed końcem gotowania dodajemy umytą rzeżuchę
(zostawiamy nieco do dekoracji). Wyciągamy papryczkę chilli i
miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo
mielonym pieprzem. Jajko gotujemy na twardo z dodatkiem łyżki soli.
Studzimy i dzielimy na cztery części. Zupę dekorujemy jajkiem,
świeżą rzeżucha oraz posiekanymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz