Do
wyboru jest wiele rodzajów babek... piaskowe, cytrynowe albo...
piwne. Do jej przygotowania namówił mnie mąż. Jej smak jest
nietypowy i bardzo ciekawy... zasmakuje nie tylko panom :)
Składniki:
4
jajka
1,5 szklanki cukru
120g margaryny
pół szklanki oleju
łyżka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15g cukru waniliowego
3 szklanki maki tortowej
szklanka jasnego piwa pils (w temperaturze pokojowej)
na lukier:
szklanka cukru pudru
2 łyżki soku jabłkowego
łyżeczka soku z cytryny
1,5 szklanki cukru
120g margaryny
pół szklanki oleju
łyżka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15g cukru waniliowego
3 szklanki maki tortowej
szklanka jasnego piwa pils (w temperaturze pokojowej)
na lukier:
szklanka cukru pudru
2 łyżki soku jabłkowego
łyżeczka soku z cytryny
Sposób
przygotowania:
Margarynę
rozpuszczamy i studzimy. Białka jajek ubijamy na sztywno. Cały czas
miksując dodajemy kolejno cukier i cukier waniliowy, następnie
olej, margarynę i ocet, przesianą mąkę oraz na końcu piwo.
Ciasto przekładamy do formy z kominem (silikonowej lub wysmarowanej
tłuszczem i posypanej kasza manną) i pieczemy przez 45-50 minut (do
suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Studzimy. Z cukru
pudru, soku jabłkowego i cytrynowego ucieramy lukier i dekorujemy
nim wierzch ciasta. Posypujemy posypka cukrową.
Zapowiada się ciekawie :)
OdpowiedzUsuń