środa, 16 marca 2016

Żurek po poznańsku

Wielkanoc bez żurku jest jak Wigilia bez barszczu...
Ile gospodyń tyle przepisów. Przedstawiam dziś ten z którego najczęściej korzystam. obowiązkowo z domowym zakwasem ;)






Składniki:

1,5 l wywaru z gotowania kiełbasy lub zamiennie bulionu

2 marchwie

Korzeń pietruszki

½ selera

4 szt. kiełbasy białej (lub innej, która została z wielkanocnego stołu)

4 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

Sól

8 ziaren pieprzu

Duża biała cebula

2 ząbki czosnku

6 ziemniaków

Około 0,5l zakwasu (najlepiej domowego)

2 łyżki maki żytniej

Biały pieprz

Czosnek granulowany



Sposób przygotowania:



Do wywaru z gotowania świątecznych kiełbas dodajemy umyte i obrane marchewki, pietruszkę, seler oraz obraną i nacięta w krzyż cebule, ząbki czosnku oraz kiełbasy, które zostały nam z wielkanocnego stołu. Dokładamy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujemy około 30 minut. Odcedzamy. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, kiełbasy kroimy w plasterki i wkładamy ponownie do zupy oraz dolewamy zakwas. Dwie łyżki maki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dolewamy do garnka. Gotujemy Az ziemniaki będą półmiękkie. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Serwujemy z jajkiem i rzeżuchą.







1 komentarz:

  1. Nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez żurku!
    P.S. piękne talerze!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly