Wielkanoc bez żurku jest jak Wigilia bez barszczu...
Ile gospodyń tyle przepisów. Przedstawiam dziś ten z którego najczęściej korzystam. obowiązkowo z domowym zakwasem ;)
Składniki:
1,5
l wywaru z gotowania kiełbasy lub zamiennie bulionu
2
marchwie
Korzeń
pietruszki
½
selera
4
szt. kiełbasy białej (lub innej, która została z wielkanocnego
stołu)
4
liście laurowe
4
ziarna ziela angielskiego
Sól
8
ziaren pieprzu
Duża
biała cebula
2
ząbki czosnku
6
ziemniaków
Około
0,5l zakwasu (najlepiej domowego)
2
łyżki maki żytniej
Biały
pieprz
Czosnek
granulowany
Sposób
przygotowania:
Do
wywaru z gotowania świątecznych kiełbas dodajemy umyte i obrane
marchewki, pietruszkę, seler oraz obraną i nacięta w krzyż
cebule, ząbki czosnku oraz kiełbasy, które zostały nam z
wielkanocnego stołu. Dokładamy przyprawy: liść laurowy, ziele
angielskie, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujemy około 30 minut.
Odcedzamy. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, kiełbasy
kroimy w plasterki i wkładamy ponownie do zupy oraz dolewamy zakwas.
Dwie łyżki maki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dolewamy do
garnka. Gotujemy Az ziemniaki będą półmiękkie. Doprawiamy do
smaku solą, białym pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Serwujemy
z jajkiem i rzeżuchą.
Nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez żurku!
OdpowiedzUsuńP.S. piękne talerze!