piątek, 18 marca 2016

Ciasto daktylowo-owsiane (bez cukru i mąki)

To ciasto jest wynikiem moich eksperymentów kulinarnych. Jest wilgotne, puszyste i słodkie, o wyraźnym smaku owsa. Do jego przygotowania nie używam cukru ani maki, dzięki temu jest zdrowsze i mniej kaloryczne ale bardzo smaczne :)






Składniki:

(na formę o wymiarach 25 x 25cm)

240g daktyli bez pestek

200g masła

3 jajka L

1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych

opcjonalnie 2 łyżki kartoflanki

2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

1 łyżeczka sody

łyżka octu spirytusowego

½ szklanki mleka

3 jabłka



polewa:

100g czekolady

50ml śmietanki kremówki

pestki dyni do posypania



Sposób przygotowania:

Płatki owsiane mielimy na mąkę. Potrzebujemy 1,5 szklanki zmielonych czyli około 2 szklanek przed mieleniem.

Daktyle pozbawiamy pestek i mielimy w maszynce do mięsa lub stopniowo, pulsacyjnie rozdrabniamy blenderem.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Zmielone daktyle miksujemy z miękkim masłem na gładka masę. Stopniowo po jednym dodajemy jajka, a następnie zmielone płatki owsiane, sodę i proszek do pieczenia na zmianę z mlekiem. Dodajemy około łyżki octu spirytusowego. Nie będzie wyczuwalny w cieście a zniweluje metaliczny smak proszku do pieczenia. Opcjonalnie możemy dodać dwie czubate łyżki kartoflanki. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i dokładnie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy równa warstwę ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach C przez około 40-45 minut do tzw „suchego patyczka”.

W łaźni wodnej roztapiamy czekoladę i z dodatkiem śmietanki. Gładką masę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.

Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly