sobota, 19 marca 2016

Ekspresowe paluchy serowe

Ekspresowa propozycja przekąski na imprezę, dla niespodziewanych gości lub gdy mamy ochotę na coś małego do przekąszenia. Gotowe w 20 minut!





Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego (275g)
ser żółty 100g
jajko
sól gruboziarnista/mak/kminek

Sposób przygotowania:

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwijamy, smarujemy pędzelkiem rozkłóconym jajkiem oraz posypujemy równomiernie serem. Kołem do krojenia pizzy kroimy ciasto na pół wzdłuż węższego boku a następnie w cienkie paski. Tak powstałe paluszki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując około 1cm odstępu pomiędzy nimi. Wierzch paluchów smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem/kminkiem/gruboziarnista solą. Pieczemy w 180 stopniach C prze 13-15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly