Babka
nie musi być nudna... drożdżowa, cytrynowa, majonezowa, każdy
znajdzie taką którą polubi. Ja proponuje urozmaicenie babki
kokosem. Jest bardzo puszysta, z posmakiem kokosa, przepyszna.
Składniki:
1
i 1/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
szklanka oleju
5 jajek
1,5 szklanki maki pszennej tortowej
0,5 szklanki maki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki wiórków kokosowych
szklanka mleka
skórka otarta z niewoskowanej cytryny
lukier:
szklanka cukru pudru
2 łyżeczki soku pomarańczowego
posypka cukrowa
2 łyżki cukru waniliowego
szklanka oleju
5 jajek
1,5 szklanki maki pszennej tortowej
0,5 szklanki maki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki wiórków kokosowych
szklanka mleka
skórka otarta z niewoskowanej cytryny
lukier:
szklanka cukru pudru
2 łyżeczki soku pomarańczowego
posypka cukrowa
Sposób
przygotowania:
Cukier,
cukier waniliowy oraz olej wymieszać w misie miksera. Nie
przerywając miksowania dodawać po jednym jajku. Mąki przesiać z
proszkiem do pieczenia i połączyć z wiórkami kokosowymi. Suche
składniki oddawać po łyżce naprzemiennie z mlekiem stale
mieszając . nas końcu dodać skórkę otartą z cytryny. Piec
silikonowej w formie z kominem przez 1h i 10-15 minut w temperaturze
160 stopni C. Cukier puder utrzeć z sokiem do uzyskania gęstej,
lekko płynnej konsystencji (w razie potrzeby dodać więcej
soku). Udekorować wierzch ciasta i posypać ulubioną posypką cukrową.
Babkę
można także udekorować polewą przygotowaną z 100g białej
czekolady rozpuszczonej na parze z 2 łyżkami śmietany kremówki i
obsypać posypka cukrową.
z kokosem- brzmi kusząco.. lubię takie połączenia :) wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie, tylko czy mi wyjdzie.jest z olejem to jest szansa że nie będzie zakalca. Bo ucierane ciasta to mi nie wychodzą.
OdpowiedzUsuńZ kokosem nie jadłam, może być ciekawa odmiana.
OdpowiedzUsuń