poniedziałek, 21 marca 2016

Babka z kokosem

Babka nie musi być nudna... drożdżowa, cytrynowa, majonezowa, każdy znajdzie taką którą polubi. Ja proponuje urozmaicenie babki kokosem. Jest bardzo puszysta, z posmakiem kokosa, przepyszna.



Składniki:
1 i 1/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
szklanka oleju
5 jajek
1,5 szklanki maki pszennej tortowej
0,5 szklanki maki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki wiórków kokosowych
szklanka mleka
skórka otarta z niewoskowanej cytryny

lukier:
szklanka cukru pudru
2 łyżeczki soku pomarańczowego

posypka cukrowa

Sposób przygotowania:
Cukier, cukier waniliowy oraz olej wymieszać w misie miksera. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z wiórkami kokosowymi. Suche składniki oddawać po łyżce naprzemiennie z mlekiem stale mieszając . nas końcu dodać skórkę otartą z cytryny. Piec silikonowej w formie z kominem przez 1h i 10-15 minut w temperaturze 160 stopni C. Cukier puder utrzeć z sokiem do uzyskania gęstej, lekko płynnej konsystencji (w razie potrzeby dodać więcej soku). Udekorować wierzch ciasta i posypać ulubioną posypką cukrową.

Babkę można także udekorować polewą przygotowaną z 100g białej czekolady rozpuszczonej na parze z 2 łyżkami śmietany kremówki i obsypać posypka cukrową.


3 komentarze:

  1. z kokosem- brzmi kusząco.. lubię takie połączenia :) wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi ciekawie, tylko czy mi wyjdzie.jest z olejem to jest szansa że nie będzie zakalca. Bo ucierane ciasta to mi nie wychodzą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z kokosem nie jadłam, może być ciekawa odmiana.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly