Soczyste,
kruche mięso w towarzystwie marchewki, selera i papryki to klasyczne
danie obiadowe. Wymaga długiego duszenia mięsa ale mimo tego nie
jest pracochłonne, a składniki do jego przygotowania s,a
powszechnie dostępne.
Składniki:
1kg
szynki
2-3
marchewki
½
dużego selera
2
pietruszki
strąk
czerwonej papryki
1-2
łyżki oleju rzepakowego
bulion
wieprzowy
ząbek
czosnku
biała
cebula
sól,
czarny pieprz, majeranek, lubczyk
Sposób
przygotowania:
Szynkę
myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy z wszystkich
stron solą, czarnym pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Mięso
obsmażamy na oleju rzepakowym. Mięso podlewamy bulionem lub
opcjonalnie wodą tak aby było całe przykryte i dusimy na małym
ogniu przez około godzinę z dodatkiem ząbka czosnku i całej
cebuli.
Warzywa
myjemy, obieramy i kroimy: marchew i pietruszki w plasterki, seler i
paprykę w kostkę. Wyciągamy cebule i czosnek z wywaru. Warzywa
dodajemy do garnka i kontynuujemy gotowanie aż będą miękkie.
Doprawiamy do smaku. Wywar z warzywami można opcjonalnie zaciągnąć
śmietanką lub mąką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz