Babka
to jedno z najpopularniejszych wypieków. Z pewnością swoja
popularność zawdzięcza łatwości i szybkości przygotowania a
także temu, iż z łatwością możemy modyfikować jej smak dodając
ulubione dodatki. Ta ma lekko wyczuwalny aromat herbaciany i jest
wprost idealna do popołudniowej kawki jak i na wielkanocny stół.
Składniki:
80
g miękkiego masła
130
g cukru
2
jajka
szczypta
soli
250
ml mocnego naparu czarnej herbaty
200 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej
50g
maki ziemniaczanej
łyżeczka sody
łyżeczka sody
łyżeczka
proszku do pieczenie
3
łyżki oleju
Sposób
przygotowania:
Zaparzamy
herbatę w 250ml wody. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na gładką,
białawą masę z cukrem. Nie przerywając miksowania dodajemy po
jednym żółtku oraz olej. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Maki
przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając
miksowania dodajemy na przemian sypkie składniki oraz herbatę do
ich wyczerpania. Całość mieszamy aż uzyska jednolitą
konsystencję. Wg. Uznania możną dodać rodzynki namoczone w rumie,
suszona żurawinę czy posiekane orzechy. Przekładamy do formy z
kominem i pieczemy w 180 stopniach C przez około 40 minut do tzw.
„suchego patyczka”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz