Wyrazisty
tuńczyk świetnie komponuje się z delikatnym smakiem jajek i lekko
pikantnej rzeżuchy. Świetnie sprawdzą się nie tylko na
wielkanocnym stole ale też jako lekka przystawka.
Składniki:
6
jajek
puszka
tuńczyka w sosie własnym (200g odsączonej ryby)
2
łyżeczki pesto pomidorowego
2
łyżki majonezu
sól,
czarny pieprz
opcjonalnie
papryczka chilii
rzeżucha
Sposób
przygotowania:
Jajka
gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli lub octu.
Studzimy,
obieramy i przekrawamy na pół. Z jajek wyciągamy żółtka.
Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem razem z
żółtkami jajek. Dodajemy pomidorowe pesto, majonez i opcjonalnie
papryczkę chilli. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Dokładnie łączymy składniki.
Jajka
układamy na talerzu i w miejsca po żółtkach nakładamy łyżeczkę
farszu. Całość posypujemy rzeżuchą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz