środa, 9 marca 2016

Jajka faszerowane tuńczykiem

Wyrazisty tuńczyk świetnie komponuje się z delikatnym smakiem jajek i lekko pikantnej rzeżuchy. Świetnie sprawdzą się nie tylko na wielkanocnym stole ale też jako lekka przystawka.




Składniki:
6 jajek
puszka tuńczyka w sosie własnym (200g odsączonej ryby)
2 łyżeczki pesto pomidorowego
2 łyżki majonezu
sól, czarny pieprz
opcjonalnie papryczka chilii
rzeżucha

Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli lub octu.
Studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Z jajek wyciągamy żółtka. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem razem z żółtkami jajek. Dodajemy pomidorowe pesto, majonez i opcjonalnie papryczkę chilli. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dokładnie łączymy składniki.
Jajka układamy na talerzu i w miejsca po żółtkach nakładamy łyżeczkę farszu. Całość posypujemy rzeżuchą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly