Gęsty,
maślany słonawy. Do lodów, deserów, gofrów, naleśników i...
jedzenia łyżeczką :)
Na poniedziałkową chandrę jak znalazł :)
Składniki:
4
łyżki białego cukru
60ml
wody
6
łyżek śmietany kremówki
2
łyżki masła
około
1/3 łyżeczki soli
Sposób
przygotowania:
Do
rondelka o grubym dnie (koniecznie!) wsypać cukier, rozprowadzić go
po całym dnie cienką warstwą i podgrzewać na średnim ogniu aż
zbrązowieje. Następnie wlać wodę i bardzo energicznie wymieszać
aż cukier się rozpuści. Gotować przez minutę, następnie wlać
śmietankę i podgrzewać jeszcze przez około 4-6 minut w zależności
jak gęsty sos chcemy uzyskać. Jako ostatnie dodać masło oraz sól,
wymieszać do połączenia się składników i podgrzewać jeszcze
prze minutkę. Przelać do dzbanuszka.
Z takim sosem świat od razu wydaje się lepszym miejscem :)
OdpowiedzUsuńO ile mogę żyć bez karmelu, to już solony karmel budzi we mnie gorące uczucie :)
OdpowiedzUsuńsalt likit
OdpowiedzUsuńsalt likit
dr mood likit
big boss likit
dl likit
dark likit
0YJ1H
شركة تسليك مجاري بالجبيل y2NEYbRYkt
OdpowiedzUsuń