poniedziałek, 7 marca 2016

Sos karmelowy z solą

Gęsty, maślany słonawy. Do lodów, deserów, gofrów, naleśników i... jedzenia łyżeczką :)
Na poniedziałkową chandrę jak znalazł :)




Składniki:
4 łyżki białego cukru
60ml wody
6 łyżek śmietany kremówki
2 łyżki masła
około 1/3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Do rondelka o grubym dnie (koniecznie!) wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą i podgrzewać na średnim ogniu aż zbrązowieje. Następnie wlać wodę i bardzo energicznie wymieszać aż cukier się rozpuści. Gotować przez minutę, następnie wlać śmietankę i podgrzewać jeszcze przez około 4-6 minut w zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać. Jako ostatnie dodać masło oraz sól, wymieszać do połączenia się składników i podgrzewać jeszcze prze minutkę. Przelać do dzbanuszka.

2 komentarze:

  1. Z takim sosem świat od razu wydaje się lepszym miejscem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O ile mogę żyć bez karmelu, to już solony karmel budzi we mnie gorące uczucie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly