sobota, 20 lutego 2016

Oscypek marynowany w miodzie i chilii

Gorący, roztapiający się oscypek marynowany w miodzie i chilii serwowany w towarzystwie sałatki z pomidorków koktajlowych i świeżej bazylii to pyszna przystawka na ciepło.







Składniki:

duży oscypek

2-3 łyżeczki miodu naturalnego

łyżka oleju

papryczka chilii świeża lub płatki suszonej papryczki



250g pomidorków cherry

oliwa z oliwek

sól, czarny pieprz

listki bazylii



Sposób przygotowania:



Oscypek kroimy na plastry o grubości około 2cm. Miód mieszamy z oliwą drobno posiekaną papryczka chilli. Marynujemy przynajmniej przez 1h a najlepiej przez cała noc.

Plastry oscypka wyciągamy z marynaty i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w 160 stopniach C przez około 8 minut aż ser będzie gorący i miękki.

W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Pomidorki myjemy i rozkrawamy na pól. Skrapiamy oliwa z oliwek. Solimy i pieprzymy. Dodajemy garść świeżych listków bazylii. Mieszamy.

Gorący ser przekładamy na talerze. Serwujemy z dodatkiem sałatki z pomidorów.




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly