Gorący,
roztapiający się oscypek marynowany w miodzie i chilii serwowany w
towarzystwie sałatki z pomidorków koktajlowych i świeżej bazylii
to pyszna przystawka na ciepło.
Składniki:
duży
oscypek
2-3
łyżeczki miodu naturalnego
łyżka
oleju
papryczka
chilii świeża lub płatki suszonej papryczki
250g
pomidorków cherry
oliwa
z oliwek
sól,
czarny pieprz
listki
bazylii
Sposób
przygotowania:
Oscypek
kroimy na plastry o grubości około 2cm. Miód mieszamy z oliwą
drobno posiekaną papryczka chilli. Marynujemy przynajmniej przez 1h
a najlepiej przez cała noc.
Plastry
oscypka wyciągamy z marynaty i układamy na wyłożonej papierem do
pieczenia blasze. Pieczemy w 160 stopniach C przez około 8 minut aż
ser będzie gorący i miękki.
W
tym czasie przygotowujemy sałatkę. Pomidorki myjemy i rozkrawamy na
pól. Skrapiamy oliwa z oliwek. Solimy i pieprzymy. Dodajemy garść
świeżych listków bazylii. Mieszamy.
Gorący
ser przekładamy na talerze. Serwujemy z dodatkiem sałatki z
pomidorów.
Fajny pomysł, na pewno wykorzystam :-)
OdpowiedzUsuń