Bardzo
smaczna propozycja obiadowa dla osób dbających o zdrową dietę.
Soczewica ma mnóstwo wartości odżywczych: białka, potasu oraz
kwasu foliowego i z powodzeniem zastępuje węglowodanowe dodatki
np. makaron. Świetnie nadaje się dla sportowców po wysiłku
fizycznym.
Składniki:
50g
suszonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki)
biała
cebula
1-2
ząbki czosnku
olej
rzepakowy do smażenia
500g
piersi lub polędwiczek z kurczaka
3
gałązki selera naciowego
szklanka
zielonej ciecierzycy (suchej)
sól,
czarny pieprz, zioła prowansalskie
Sposób
przygotowania:
Suszone
grzyby zalewamy trzema szklankami wody i gotujemy na bardzo małym
ogniu rzez około 30-40 minut. Wywar zachowujemy.
W
garnku rozgrzewamy nieco oleju i szklimy na nim drobno posiekaną
cebulkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Kurczaka myjemy,
osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Dodajemy do
cebulki z czosnkiem i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy
posiekany seler naciowy i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy
szklankę suchej soczewicy. Całość podlewamy wywarem z gotowania
grzybów wraz z grzybami. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25-30
minut (do miękkości soczewicy). W razie potrzeby możemy danie
podlać wodą/bulionem. Możemy również wg gustu zaciągnąć danie
łyżką mąki rozrobioną w mleku/wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz