Superłatwe,
szybkie w przygotowaniu i cudownie smaczne. Puszyste, wilgotne...
doskonałe jako słodkie do kawy czy na podwieczorek. Można z
łatwością zmieniać ich smak poprzez dodawanie różnych owoców,
kakao, czekolady, cynamonu... cokolwiek lubimy;)
Składniki:
(na
około 22szt)
250g
malin (lub zamiennie jagód, jeżyn lub czekolady;))
130g
masła
4
jajka M
1
szklanka cukru pudru
3
szklanki mąki pszennej
kilka
kropli aromatu waniliowego
3
płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
płaska
łyżeczka sody
łyżka
octu
szczypta
soli
7
łyżek mleka
cukier
puder do posypania
Sposób
przygotowania:
Masło
rozpuścić i ostudzić. Utrzeć z cukrem, a następnie dodawać
stopniowo po jednym jajku. Wymieszać proszek do pieczenia z mąką,
sodą i solą. Całość przesiać i dodawać stopniowo do masy. Na
końcu cienką strużką dodawać mleko i miksować do uzyskania
jednolitej konsystencji.
Do
foremek do muffinek włożyć papilotki nałożyć do nich po
łyżeczce ciasta. Do każdej muffinki włożyć kilka malin i
przykryć resztą ciasta do około ¾ wysokości foremki.
Piec
około 15-18 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem
posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz