Tortilla
to rodzaj placka bardzo popularny w kuchni meksykańskiej. Można
serwować go zarówno na ciepło jak i zimno z różnymi dodatkami.
Polecam farsz z mięsem wieprzowym, pomidorami, kukurydzą i czerwoną
fasolą a także dodatkiem świeżej papryki i sałaty. Taki danie
można przygotować w zaledwie 20-25 minut.
Składniki:
8
pełnoziarnistych placków tortilla
500g
mięsa wieprzowego z łopatki
2
duże ząbki czosnku
kawałek
imbiry wielkości kciuka
oliwa
do smażenia
puszka
kukurydzy
puszka
czerwonej fasoli
puszka
krojonych pomidorów
sól
czarny
pieprz
papryka
chili
strąk
czerwonej papryki
czerwona
cebula
sałata
opcjonalnie
sos piri-piri
Sposób
przygotowania:
Na
dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Czosnek i imbir ścieramy na
tarce o małych oczkach i przesmażamy około pół minuty. Dodajemy
mielone mięso i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem
i papryczką chili. Gdy mięso się zetnie dodajemy odsączoną
kukurydzę i fasolę. Ja dodaję całość. Jeśli farsz ma być
bardziej mięsny wystarczy połowa. Całość podlewamy krojonymi
pomidorami z zalewą. Gotujemy na małym ogniu do odparowania
większości płynu.
Placki
tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko
zbrązowieją. Ewentualnie możemy podgrzać je kilka sekund w
mikrofalówce.
Na
placku układamy liście świeżej sałaty, farsz mięsny oraz
pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę i paprykę.
Podwijamy niewielki fragment w dolnej części placka a następnie
zawijamy jednej z boków w rulon. Dolną część tortilli zawijamy w
folię aluminiową aby się nie otwierała. Całość możemy skropić
odrobiną ostrego sosu np. piri-piri.
O matko ale mnie naszła ochota na to cudo
OdpowiedzUsuń