poniedziałek, 8 lutego 2016

Meksykańska tortilla (burrito)

Tortilla to rodzaj placka bardzo popularny w kuchni meksykańskiej. Można serwować go zarówno na ciepło jak i zimno z różnymi dodatkami. Polecam farsz z mięsem wieprzowym, pomidorami, kukurydzą i czerwoną fasolą a także dodatkiem świeżej papryki i sałaty. Taki danie można przygotować w zaledwie 20-25 minut.






Składniki:

8 pełnoziarnistych placków tortilla

500g mięsa wieprzowego z łopatki

2 duże ząbki czosnku

kawałek imbiry wielkości kciuka

oliwa do smażenia

puszka kukurydzy

puszka czerwonej fasoli

puszka krojonych pomidorów

sól

czarny pieprz

papryka chili



strąk czerwonej papryki

czerwona cebula

sałata

opcjonalnie sos piri-piri



Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Czosnek i imbir ścieramy na tarce o małych oczkach i przesmażamy około pół minuty. Dodajemy mielone mięso i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i papryczką chili. Gdy mięso się zetnie dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Ja dodaję całość. Jeśli farsz ma być bardziej mięsny wystarczy połowa. Całość podlewamy krojonymi pomidorami z zalewą. Gotujemy na małym ogniu do odparowania większości płynu.



Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko zbrązowieją. Ewentualnie możemy podgrzać je kilka sekund w mikrofalówce.



Na placku układamy liście świeżej sałaty, farsz mięsny oraz pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę i paprykę. Podwijamy niewielki fragment w dolnej części placka a następnie zawijamy jednej z boków w rulon. Dolną część tortilli zawijamy w folię aluminiową aby się nie otwierała. Całość możemy skropić odrobiną ostrego sosu np. piri-piri.







1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly