sobota, 6 lutego 2016

Makaron z owocami morza

Bardzo szybkie danie kuchni południowej do którego przygotowania wystarczy 25 minut. Owoce morza, oliwki i pomidory to kwintesencja smaku kuchni śródziemnomorskiej.






SKŁADNIKI:

2-3 ząbki czosnku

średnia cebula

oliwa z oliwek do smażenia

500ml passaty pomidorowej

400g owoców morza (u mnie krewetki, omułki, kalmary)

garść czarnych oliwek

sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie



500g makaronu

natka pietruszki do posypania



PRZYGOTOWANIE:

W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek i cebule drobno siekamy i szklimy na oliwie. Podlewamy passata pomidorową i gotujemy na małym ogniu aż zredukuje się do pożądanej konsystencji. Dodajemy owce morza i pokrojone na pól oliwki i kontynuujemy gotowanie prze około 6-7 minut. W razie konieczności podlewamy nieco wodą. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Odcedzony makaron dodajemy do sosu i razem mieszamy.

Serwujemy posypany śwież natką pietruszki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly