Bardzo
szybkie danie kuchni południowej do którego przygotowania wystarczy
25 minut. Owoce morza, oliwki i pomidory to kwintesencja smaku kuchni
śródziemnomorskiej.
SKŁADNIKI:
2-3
ząbki czosnku
średnia
cebula
oliwa
z oliwek do smażenia
500ml
passaty pomidorowej
400g
owoców morza (u mnie krewetki, omułki, kalmary)
garść
czarnych oliwek
sól,
czarny pieprz, zioła prowansalskie
500g
makaronu
natka
pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE:
W
dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Gotujemy makaron al dente.
Odcedzamy.
Na
dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek i cebule drobno
siekamy i szklimy na oliwie. Podlewamy passata pomidorową i gotujemy
na małym ogniu aż zredukuje się do pożądanej konsystencji.
Dodajemy owce morza i pokrojone na pól oliwki i kontynuujemy
gotowanie prze około 6-7 minut. W razie konieczności podlewamy
nieco wodą. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym
pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Odcedzony
makaron dodajemy do sosu i razem mieszamy.
Serwujemy
posypany śwież natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz