Jeśli
lubicie cebularze to musicie spróbować tych przygotowanych na
bazie ciasta francuskiego. Są absolutnie przepyszne zarówna na
ciepło jak i zimno i można je zrobić w 20 minut. Doskonale
sprawdza się jako przekąska na przyjęcia i imprezy.
Składniki:
opakowanie
ciasta francuskiego
2
duże czerwone cebule
olej
do smażenia
15dag
żółtego sera
sól,
czarny pieprz
jajko
mak
do posypania
Sposób
przygotowania:
Cebule
siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy
cebulkę. Studzimy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ciasto
rozwijamy i wykładamy równa warstwę podsmażonej cebulki
(zostawiając krótszy bok na szerokość około 5cm bez nadzienia.
Na cebulce równa warstwą wysypujemy start ser. Całość solimy i
pieprzymy. Zawijamy wzdłuż krótszego boku w rulon. Ostrym nożem
kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Jajko roztrzepujemy i
pędzelkiem smarujemy wierzch i boki każdego kawałka. Wierzch
posypujemy makiem.
Pieczemy
w 210 stopniach C przez około 12-15 minut do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz