Babka,
piaskowa bezglutenowa przygotowana wyłącznie na mące
ziemniaczanej. Jest bardzo lekka i puszysta... do tego bajecznie
prosta w przygotowaniu. Przepis Doroty Świątkowskiej.
Składniki:
5
jajek M
1
szklanka cukru pudru
1
szklanka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie kukurydzianej)
2
budynie waniliowe bezglutenowe (80g)
180
g masła
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżeczka sody
1
łyżka octu spirytusowego
Sposób
przygotowania:
Całe
jajka ubijamy na bardzo puszystą masę przez około 5-7 minut. Nie
przerywając miksowania stopniowo dodajemy po łyżce cukier puder a
następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniami, proszkiem do
pieczenia i sodą. Na końcu dodajemy łyżkę octu (nie będzie
wyczuwalny w smaku). Miksujemy tylko do połączenia składników tak
aby masa nie opadła i była dobrze napowietrzona. Masło roztopić
i dodać do ciasta. Zmiksować do połączenia.
Ciasto
przelać do formy z kominem. Piec w temperaturze 170ºC przez około
50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz