Pyszne,
mięciutkie waniliowe babeczki to świetny dodatek do kawy czy
podwieczorku. Takie małe co nieco na kilka gryzów z pewnością
sprawdzi się tez jako deser dla dzieci.
Składniki:
(na
około 22szt)
120
g masła
110
g cukru pudru
2
duże jajka
laska
wanilii
200
g mąki pszennej
2
łyżeczki proszku do pieczenia
3
łyżki likieru Baileys
do
dekoracji:
bita
śmietana
kolorowa
posypka
Sposób
przygotowania:
Masło
utrzeć z cukrem do uzyskania białej, puszystej masy a następnie
dodawać stopniowo po jednym jajku oraz miąższ laski wanilii.
Przesiać proszek do pieczenia z mąką i dodawać stopniowo do masy.
Na końcu dolać likier i miksować do uzyskania jednolitej
konsystencji.
Do
foremek do muffinek włożyć papilotki nałożyć do nich ciasto do
około ¾ wysokości foremki.
Piec
około 15-18 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem
udekorować rozetką bitej śmietany i kolorową posypką.
Wygląda bajecznie to ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuń