środa, 6 stycznia 2016

Wielkopolskie szare kluchy z okrasą (kluski żelazne)

Sztandarowe danie z Pyrlandii czyli Wielkopolski. Jak przystało na krainę ziemniakiem płynąca są to kluski z pyr. Najlepsze z okrasą z cebulki i boczku oraz kiszoną kapustą.










Składniki:

3 kg mączystych ziemniaków
około 1/2 szklanki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 jajka
sól

500g wędzonego boczku
2 białe cebule



1kg kiszonej kapusty

ziele angielskie

liść laurowy

łyżka masła klarowanego

biała cebula

łyżka mąki



Sposób wykonania:

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć nadmiar soku do miski lub pozostawić na sicie z małymi oczkami do odsączenia. Sok, który powstał z tarcia ziemniaków zostawić na chwilę do ustania, odlać i zebrać pozostałą na dnie skrobię. Dodać do ziemniaków. Do startych ziemniaków dodać jajka i mąki oraz sól. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli nie jest należy dodać jeszcze nieco maki.

Zagotować w dużym garnku osolona wodę. Na gotująca się wodę zmoczoną łyżką wkładać kluski. Zamieszać i gotować kilka minut od wypłynięcia.

Boczek posiekać w drobna kostkę i wytopić na wolnym ogniu . Pod koniec smażenia dodać posiekane w małą kostkę cebule.

W garnku roztopić masło klarowane i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać łyżkę mąki tworząc zasmażkę, a następnie kiszoną kapustę. Podlać niewielką ilością wody (tak by kapusta była niemal przykryta) oraz dołożyć 2-3 listki laurowe oraz kilka kulek ziela angielskiego. Gotować około 15 minut.

Kluski serwować polane skwarkami z tłuszczem w towarzystwie kapusty kiszonej.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly