Sztandarowe
danie z Pyrlandii czyli Wielkopolski. Jak przystało na krainę
ziemniakiem płynąca są to kluski z pyr. Najlepsze z okrasą z
cebulki i boczku oraz kiszoną kapustą.
Składniki:
3
kg mączystych ziemniaków
około 1/2 szklanki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 jajka
sól
500g wędzonego boczku
2 białe cebule
około 1/2 szklanki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 jajka
sól
500g wędzonego boczku
2 białe cebule
1kg
kiszonej kapusty
ziele
angielskie
liść
laurowy
łyżka
masła klarowanego
biała
cebula
łyżka
mąki
Sposób
wykonania:
Ziemniaki
zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć nadmiar soku do miski
lub pozostawić na sicie z małymi oczkami do odsączenia. Sok, który
powstał z tarcia ziemniaków zostawić na chwilę do ustania, odlać
i zebrać pozostałą na dnie skrobię. Dodać do ziemniaków. Do
startych ziemniaków dodać jajka i mąki oraz sól. Ciasto powinno
być dość gęste. Jeśli nie jest należy dodać jeszcze nieco
maki.
Zagotować
w dużym garnku osolona wodę. Na gotująca się wodę zmoczoną
łyżką wkładać kluski. Zamieszać i gotować kilka minut od
wypłynięcia.
Boczek
posiekać w drobna kostkę i wytopić na wolnym ogniu . Pod koniec
smażenia dodać posiekane w małą kostkę cebule.
W
garnku roztopić masło klarowane i zeszklić na nim drobno posiekaną
cebulę. Dodać łyżkę mąki tworząc zasmażkę, a następnie
kiszoną kapustę. Podlać niewielką ilością wody (tak by kapusta
była niemal przykryta) oraz dołożyć 2-3 listki laurowe oraz kilka
kulek ziela angielskiego. Gotować około 15 minut.
Kluski
serwować polane skwarkami z tłuszczem w towarzystwie kapusty
kiszonej.
bardzo lubię te kluseczki
OdpowiedzUsuńJadłabym, oj jadła :) Uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńBardzo dużo osób już mi zachwalało te kluski żelazne, że inaczej smakują niż placki ziemniaczane i kopytka czy knedle. Postanowiłem wypróbować to na bazie tego przepisu i muszę powiedzieć że okazały się świetne, doskonały przepis i smak. Fajnie też smakują z śmietaną oraz jogurtem naturalnym.
OdpowiedzUsuń